Acne: alle informatie op een rijtje

8-06-2020
Acne: alle informatie op een rijtje

Puisten, pukkels, acne; allemaal namen voor iets dat niemand wil hebben. Toch heeft iedereen er mee te maken, de een net iets meer dan de ander. Ben je benieuwd hoe je aan acne komt en wat je wel en niet moet doen om acne tegen te gaan? Lees dan snel verder.

Wat is acne?

Acne betekent jeugdpuistjes. Die puistjes verschijnen op je gezicht, op je rug, op je borst of op je schouders. Acne komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De meesten krijgen het tijdens hun tienerjaren, maar in enkele gevallen begint acne pas op volwassen leeftijd. Het is een zichtbare aandoening die behoorlijk vervelend kan zijn en zelfs psychische problemen kan geven.

De oorzaak van jouw puistjes

Je huid bevat kliertjes die talg, een vettige beschermende stof, aanmaken. Als één van deze kliertjes verstopt of ontstoken raakt, ontstaat er een puistje. Het witte puntje op een puist is de ophoping van talg op een talgkliertje.

In de pubertijd heb je vaak meer last van puistjes. Dat komt door de hormonale veranderingen die je meemaakt in die periode. Die hormoonwisselingen zorgen ervoor dat de talgkliertjes in de huid meer talg gaan aanmaken, de opperlaag van de huid dikker wordt en de kliertjes verstopt kunnen raken door te veel talg en huidschilfers. Ook kunnen er mee-eters ontstaan, die vervolgens kunnen gaan ontsteken.

Hierdoor krijg je geen puistjes

Er gaan ontzettend veel fabels rond over de oorzaak van puistjes. Dat je een puist hebt, betekent namelijk niet gelijk dat dit komt omdat je je gezicht niet goed wast. Ook bepaalde voeding, zoals chocolade of snoep, heeft geen effect op je huid. Het dragen van make-up kan ook geen kwaad en ook zweten of zelfs het hebben van seks zorgt niet voor puistjes. Allemaal fabels dus.

Dit helpt wél als je last hebt van puisten en acne:

  1. Geef je huid rust

Het is moeilijk, maar laat je huid zoveel mogelijk met rust. Dus ga niet overmatig wassen, wrijven of masseren. Je huid is geïrriteerd en heeft dus tijd nodig om weer bij te komen. Was je gezicht rustig 2 keer op een dag met een milde reiniging en dep vervolgens je huid voorzichtig droog. Eindig met een voedende crème en blijf zoveel mogelijk van je huid af.

  1. Knijp je puisten niet uit en peuter niet aan velletjes.

Het is heel verleidelijk om aan je puistjes te zitten wanneer er een wit puntje aan zit. Het liefst knijp je de puist gelijk uit, maar dit kan zorgen voor nare littekens of verdere irritaties. Heb je dan toch een keer aan een puist gezeten en vormt er nu een korst? Ga hier dan niet aan peuteren, want je maakt het alleen maar erger.

  1. Wat je ook doet: gebruik geen nagels!

Is het echt nodig om een puist uit te knijpen? Gebruik nooit, maar dan ook echt nooit je nagels! Zorg dat je handen goed schoon zijn en wikkel een tissue om je vinger. Druk vervolgens met de zijkant van je vingers en geef niet te veel druk. Je kan ook een comedonen-quetscher gebruiken, dat is een mini lepel met een gaatje in het midden waarmee je gemakkelijk een puist kunt uitdrukken.

Dit helpt niet bij het voorkomen van puisten en acne:

  1. Een speciaal dieet

Het internet staat er vol mee, maar het volgen van een speciaal dieet gaat er niet voor zorgen dat je acne verdwijnt. Er is namelijk nog niet wetenschappelijk verband aangetoond tussen bepaalde voeding en het verdwijnen van acne. Dus chocolade, melk, varkensvlees of vette voeding zorgen niet voor puistjes!

  1. Zonlicht

Wanneer je huid bruiner is lijkt het of je acne minder is, maar helaas is niet het het geval. Vol in de zon liggen of regelmatig onder de zonnebank heeft geen effect op je puistjes of acne.

Geduld is een schone zaak

Je hebt vaak het gevoel alsof er nooit een einde komt aan je acne of puistjes, maar uiteindelijk geneest alles vanzelf. Probeer er zo min mogelijk aan te zitten en wacht tot je huid is hersteld. En onthoud: schoonheid zit van binnen!

Wil je dat er een professional eens naar je huid kijkt? Je kan altijd langs je huisarts!

8-06-2020

Theme picker