Wat is roos en wat kan je er tegen doen?

03-06-2019

De little black dress is favoriet van vele vrouwen. Sowieso is zwarte kleding een fijne keuze, want het staat altijd goed. Maar: roos op zwarte kleding is funest. Je ziet de huidschilfers gelijk goed zitten, vooral op je schouders. Hoe kom je aan roos? En wat kan je er tegen doen? Je leest het hier.

 


Wat is roos?

Roos zijn eigenlijk oude celletjes van je hoofdhuid. De cellen op je hoofdhuid vernieuwen zich voortdurend, dat is normaal. De ‘oude’ cellen laten zich dan los van je hoofd. Maar: bij mensen met roos vernieuwen die cellen van de hoofdhuid zich 2 keer zo snel als normaal. Die oude cellen zie je dan terug als schilfers. Hier kunnen ook gisten een rol bij spelen. Hoe het komt dat de ene persoon meer hoofdhuidcellen aanmaakt dan de ander, is niet bekend.

 

Hoe kan roos jeuken?

Op zich jeukt roos (de ‘dode’ huidschilfers) niet. Wat wel jeukt is het extra vet dat op je hoofdhuid komt. Dat komt doordat de kliertjes in je hoofdhuid ook harder gaan werken bij de hoge productie van cellen, waardoor er meer talg en vet op je hoofdhuid komt.

 

Wat kan je doen tegen roos?

Je komt het makkelijkst van roos af door je haren te wassen met een antiroosshampoo. Daar worden er veel van verkocht. De beste shampoo? Eentje die de stof seleniumsulfide of zinkpyrithion bevat. Die stoffen remmen de snelle aanmaak van huidcellen - en dat is wat je wilt. Deze middelen hebben ook vaak een anti-gist werking. Smeer de shampoo in je haar en laat het 5 tot 10 minuutjes inwerken voordat je het weer uit je haren spoelt. Herhaal dit om de paar dagen om van al je roos af te komen.

 

Goed om te weten

Roos is natuurlijk niet fijn om te hebben, maar het kan geen kwaad. Ook is het niet besmettelijk. Dus als je naast iemand in de bus zit met veel roos, kan jij het niet van diegene krijgen. Je leest soms ook spookverhalen op het internet dat je kaal zou kunnen worden van roos. Wij kunnen je verklappen: ook dit is niet waar.

 

Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts?

Zoals hierboven staat: roos kan normaal gesproken geen kwaad. Toch is het soms wél slim om even contact op te nemen met je huisarts, namelijk als je maar op één specifieke of een paar enkele plekken in je haar schilfers hebt of als je naast schilfers ook korsten in je haar hebt. Ga ook naar de huisarts als je merkt dat je naast schilfers ook vocht of bloed op je hoofdhuid hebt, of als je de schilfers ook op je voorhoofd of in je gezicht krijgt.

 

 

 

Terug
03-06-2019