Ik heb een tekenbeet, wat nu?

04-07-2019

 

Heb je een tekenbeet bij jezelf of een ander ontdekt? Heel vervelend, maar dat hoeft nog geen reden tot paniek te zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk een teek veilig te verwijderen. Maar hoe verwijder je veilig zo’n teek en wat zijn de gevaren wanneer je dit niet goed doet? Hieronder vind je alle stappen.

 

Zo verwijder je een teek:

1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast

Om de teek veilig weg te halen moet je hem zo dicht mogelijk bij de huid vastpakken. Gebruik daarvoor een puntige pincet of een speciaal tekentangetje.

2. Trek de teek loodrecht uit de huid

Heel belangrijk: niet draaien! Trek de teek loodrecht uit de huid, in één beweging. Als de kop afbreekt en in de huid blijft zitten, is dat niet erg. Het laatste stukje van de teek komt er later vanzelf uit, net als bij een splinter. Er is wel een kans dat het gaat ontsteken, ook dit is niet erg.

3. Maak het wondje goed schoon

Nadat je de teek hebt verwijderd, moet je het wondje goed schoonmaken met 70% (of meer) alcohol of povidonjood plossing. Heb je dit niet in huis? Dan is het altijd slim om de wond goed schoon te maken met water en wat zeep.

4. Maak een notitie

Is de teek goed verwijderd? Gelukkig! Schrijf voor jezelf in je agenda of in je telefoon op welke datum je de teek hebt verwijderd, op welke plek je de teek hebt opgelopen en waar de tekenbeet zat op je lichaam. Maak ook na het verwijderen een foto van de plek, zodat je precies weet waar de teek zat en hoe je huid er op dat moment uitzag. 

5. Blijf regelmatig controleren

Houd de drie maanden na het verwijderen van de teek je huid goed in de gaten. Zijn er rond of op de plek van de tekenbeet rode vlekken ontstaan of heb je ergens anders op je lichaam ineens een rode plek? Neem dan contact op met je huisarts.

Lukt het niet om zelf de teek te verwijderen of wil je het door een arts laten doen? Neem dan nog dezelfde dag contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

 

Kan een tekenbeet kwaad?

De kans dat je na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt is heel klein; zo’n 2 tot 3 procent om precies te zijn.

Niet alle teken zijn besmet met bacteriën en alleen teken mét bacteriën kunnen ziekten als de ziekte van Lyme overdragen. In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken besmet met de bacterie die Lyme veroorzaakt.

Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat de teek de bacterie op je overdraagt. Als je een teek binnen 24 uur nadat de beet is ontstaan verwijderd, dan is de kans dat de teek de bacterie op je overdraagt klein.

Heb je nog vragen over tekenbeten? Laat het ons weten!

Terug
04-07-2019