Zo voorkom je een voedselvergiftiging

5-08-2019
Zo voorkom je een voedselvergiftiging

Een lekkere barbecue in het park met vrienden, een leuk eettentje op vakantie of de sushi-afhaal om de hoek: stuk voor stuk lekkere plekken om te komen. Zeker nu de warme dagen in aantocht zijn! Toch ligt er soms een voedselinfectie op de loer; met het warme weer nemen mensen de hygiëne niet zo nauw. Voedselvergiftiging buiten de deur houden? Hier lees je 9 handige tips! 

Tip 1: Was je handen

En niet maar 1 keer per dag. Was je handen altijd nadat je naar de wc bent geweest, voordat je begint met koken en voordat je begint met eten. Vergeet ook niet je handen te wassen als je tijdens het koken rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het uit de verpakking te halen, te snijden en in de pan te leggen. Het is ook slim om je handen te wassen voordat je gaat flossen of wanneer je met een tandenstoker dat vervelende stukje eten tussen je tanden uit gaat halen.

Tip 2: Was al je groente en fruit

Jij wil toch ook dat alles wat je in je mond stopt, lekker schoon is? Was daarom al het groente en fruit dat je eet. Als je groente of fruit rauw opeet, dan kan je het ook even onder de hete kraan afspoelen. Bij sla is dat misschien niet zo lekker, maar bij een appel (of tomaat of komkommer) gaat dat prima. De bite blijft net zo knisperend, en de smaak en frisheid net zo lekker.

Tip 3: Gebruik aparte snijplanken en messen

De meeste voedselinfecties komen door de bacteriën van rauw vlees en rauwe vis. Zorg dat deze bacteriën tijdens het koken dus niet ander eten besmetten. Het is slim om daarom drie aparte snijplanken in huis te hebben: eentje voor vlees, eentje voor vis en een ander voor groenten. Zo houd je alles overzichtelijk uit elkaar! Denk ook goed na over de messen die je gebruikt. Heb je met een mes rauwe kip in stukjes gesneden? Pak dan even een ander mes om de tomaatjes voor de sla te snijden.

Tip 4: Bak goed

Dit klinkt logisch, maar wordt toch vaak niet goed gedaan. Na een lange werkdag heb je vaak zo’n honger dat je de hamburger al nét iets eerder van het vuur haalt dan eigenlijk zou moeten. Of je kind is zo aan het bengelen dat je maar snel die pasta met zalm voorschotelt. Weet dat alle ‘foute’ bacteriën van vlees, vis of schelpdieren pas echt dood zijn als het helemaal gaar is. Geduld is schone zaak!

Tip 5: Timing

Wil je van het weekend lekker sushi of carpaccio eten? Zorg dat je vlees, vis of schelpdieren die je rauw eet niet langer dan één dag in de koelkast bewaart. Haal die lekkere tartaar dus niet al op je vrije woensdagmiddag in huis, maar pas op de dag dat je het gaat eten.

Tip 6: Check de houdbaarheidsdatum…

want die staat er niet voor niets! Vis, vlees en schelpdieren zijn niet meer veilig na de houdbaarheidsdatum, ook al is het product pas één dag over de datum. Twijfel je of je iets nog kan eten? Neem altijd het zekere voor het onzekere en gooi het lekker in de prullenbak.

Tip 7: Ruim je boodschappen gelijk op

Soms ben je blij dat je eindelijk thuis bent en even op de bank kan gaan zitten. Die boodschappentas komt zo wel denk je. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker op warme dagen. Zet spullen die koel moeten blijven daarom gewoon gelijk in de koelkast. Ligt alles wat koud moet in de koelkast? Dan kun je met een gerust hart even languit op de bank gaan liggen.

Tip 8: Neem een koeltas mee naar je BBQ

Bij een bbq in het park is het natuurlijk heerlijk om gekoelde biertjes te hebben, maar het is óók net zo belangrijk om je vlees goed koel te houden. Stop daarom alles wat bederfelijk is in een goede koeltas. Is de bbq lekker in je achtertuin? Laat alles dan gewoon in de koelkast staan, ook al kost het nu iets meer moeite om steeds naar de koelkast te lopen. Beter een lekkere maaltijd, dan straks hangend boven de wc pot.

Tip 9: Bewaar alleen eten dat je kán bewaren

Is niet al het eten opgegaan? Maak een bakje met het overgebleven eten en zet dit direct in de koelkast. Zorg dat je het binnen twee dagen opeet, langer is niet meer verantwoord. Maaltijden met rauw vlees of rauwe vis, zoals carpaccio, kan je sowieso niet bewaren. Ook is het volgens huisartsen verantwoordelijker om restjes van een afhaalmaaltijd gelijk weg te gooien. Je hebt dit niet zelf bereid, dus je weet nooit zeker hoe lang het nog goed is.

5-08-2019

Theme picker