Wat te doen bij een voedselinfectie?

16-09-2019

Heb je denk je iets verkeerd gegeten waardoor je buikpijn of buikkrampen hebt? Dan kan je een voedselinfectie hebben. Ontzettend vervelend en je wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Zeker weten dat je last hebt van een voedselvergiftiging? Lees hieronder de verschijnselen!

Help! Heb ik een voedselinfectie?

Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet in je maag of darmen die daar niet hoort te zijn. De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën. Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Die ‘foute’ bacteriën, de boosdoeners, komen vaak van rauw vlees of rauwe vis.

Een voedselinfectie begint vaak met buikpijn of buikkrampen. De klachten kunnen binnen 8 uur nadat je iets verkeerd hebt gegeten beginnen. Later kan je ook misselijk worden, gaan overgeven of diarree krijgen. Daarnaast zijn draaierigheid en licht in je hoofd worden  ook verschijnselen waar je last van kunt krijgen. Gelukkig is het meestal binnen 1 tot 3 dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Voorkomen is daarom  beter dan genezen. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? Lees dan hier onze tips.

Wat te doen bij een voedselvergiftiging?

Tip 1: Wacht rustig af

Soms is het er na één of twee keer overgeven weer uit. Wacht dus eerst even rustig af hoe je je voelt, want misschien gaat het snel al beter.

Tip 2: Blijf drinken

Als je veel moet overgeven en ook diarree hebt, dan verliest je lichaam veel vocht. Probeer daarom elke 5 of 10 minuten een klein slokje water of lepeltje thee te nemen. Stay hydrated!

Tip 3: ORS

Als je veel vocht verliest, verliest je lichaam ook veel zouten. Om al je tekorten weer aan te vullen en niet uit te drogen kan je daarom het speciale drankje ORS nemen. Vaak ben je niet in staat om dit zelf bij de apotheek of drogist te halen, dus vraag iemand dit voor je te doen. Je kan het drankje ORS kant-en-klaar kopen of kopen als oplospoeder.

In ORS zitten speciale suikers (glucose) en zouten die je lichaam nodig heeft om weer vocht op te nemen en vast te houden. Neem dit drankje ook als je blijft overgeven, probeer elke 5 of 10 minuten een eetlepel te drinken. Er blijft namelijk altijd meer binnen dan je denkt!

Tip 4: Luister naar je lichaam

Merk je dat je weer honger of dorst krijgt? Probeer dan gewoon wat te eten. In principe raden huisartsen aan om alles waar je trek in hebt gewoon te eten, maar het is misschien verstandig al te vet voedsel te vermijden. Sommige producten als melk, appelsap, frisdranken en light producten zijn niet altijd even goed voor je darmen, maar als je het aankan kun je het prima eten of drinken.

Tip 5: Eet kleine porties

Tijdens een voedselinfectie zijn je darmen behoorlijk van slag. Als je weer begint met eten, kan je daarom snel weer buikkrampen krijgen; dat is normaal en hoort erbij. Wanneer er iets in je maag komt, worden je darmen namelijk automatisch ook geprikkeld. Het kan zijn dat je weer last krijgt van diarree; dit betekent niet gelijk dat je iets verkeerd hebt gegeten, maar je maag en darm zijn nog gevoelig. Zorg daarom dat je altijd begint met kleine porties, om je maag en darmen te laten wennen.

Tip 6: Let op je medicijngebruik

Gebruik je medicijnen op het moment van je voedselvergiftiging, bijvoorbeeld de anticonceptiepil? Door de diarree en het overgeven kan het zijn dat je lichaam de medicijnen niet goed opneemt. Bel daarom altijd even naar je huisarts om te vragen wat je het best kunt doen wanneer je medicijnen gebruikt.

Heb jij nog goede tips die mensen met een voedselinfectie kunnen helpen? Laat het ons weten!

16-09-2019