Aften: zo behandel je zelf een aft

23-03-2020
Aften: zo behandel je zelf een aft

Heb je last van een pijnlijk plekje in je mond? Zo’n grijswit plekje met een rode rand is een aft. Deze vervelende plekjes ontstaan vaak aan de binnenkant van de wang, het gehemelte, onder de tong en op je lip. Pijn doen ze zeker. Gelukkig gaan ze wel vanzelf weer over. Lees hier hoe je zelf een aft behandelt.

Hoe ontstaat een aft?

De oorzaak van aften is niet bekend. Wel denken we dat ze makkelijker ontstaan door wondjes in je mond, bijvoorbeeld als je per ongeluk op je wang bijt. Een aft kan mogelijk ook ontstaan door stress, veranderingen in je hormonen, erfelijke aanleg, bacteriën of virussen in je mond, of door een tekort aan ijzer, vitamine B12, of foliumzuur in je bloed. Maar echt zeker weten doen we het dus niet (helaas). Wel goed om te weten is dat aften geen kwaad kunnen en niet besmettelijk zijn.

9 tips om van je aft af te komen

1. Eet geen pittig gekruid eten

Pittig eten zorgt ervoor dat je alleen maar meer last krijgt van een aft. Het gaat prikken, en dat wil je natuurlijk niet. Dus laat die curry vanavond maar even staan.

2. Eet geen hard eten of eten met scherpe randjes

Dit klinkt gek, maar soms kan eten best hard zijn, denk bijvoorbeeld aan een tosti of cracker. Ook dit schuurt vervelend langs zo’n aft, waardoor herstel langzamer zal zijn.

3. Eet voorzichtig

Probeer je aft niet teveel te irriteren tijdens het eten. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat het voedsel niet (of zo min mogelijk) in aanraking komt met de aft.

4. Drink geen zure dranken

Zure dranken zijn bijvoorbeeld frisdranken of sinaasappelsap. Ook dit, net zoals pittig eten, kan erg pijnlijk zijn als je last hebt van een aft. Het prikt ontzettend.

5. Poets je tanden voorzichtig

Een aft vermijden tijdens het tandenpoetsen wordt erg moeilijk. Om de aft toch zo min mogelijk te beschadigen en het sneller te laten genezen, kun je het beste een zachte tandenborstel gebruiken.

6. Raak de aft niet aan

Het is moeilijk om van iets af te blijven als je er last van hebt. Probeer toch de aft niet aan te raken met je tong, vingers of tandenborstel. Dit vertraagt het genezingsproces.

7. Neem paracetamol

Hoe hard je ook je best doet, soms blijft een aft pijn doen. Als je (te) veel last hebt van de pijn in je mond, kan je een paracetamol nemen.

8. Smeer mondgel met lidocaïne op de aft

Deze mondgel vermindert de pijn. Smeer het op je aft vlak voordat je gaat eten, dan is het eten minder pijnlijk. De gel is te koop bij de apotheek.

9. Spoel je mond met chloorhexidine

Mondspoeling met chloorhexidine doodt de bacteriën in je mond. Poets voordat je de mondspoeling gebruikt eerst je tanden, zo voorkom je dat je tanden verkleuren. Spoel hierna 1 minuut met de spoeling. Spuug de spoeling vervolgens uit; het is belangrijk dat je de spoeling niet doorslikt. Je kan je mond 2 keer per dag spoelen met chloorhexidine.

Wanneer naar de huisarts met aften?

In principe verdwijnen aften vanzelf binnen 14 dagen. Als de aft in je mond groter is dan 1 centimeter kan dit langer duren. Neem contact op met de huisarts als de aft niet binnen 2 weken genezen is of als je koorts krijgt en jezelf ziek voelt.

23-03-2020

Theme picker