Verkoudheid: 8 feiten & fabels

08-11-2018

Verkouden? Een flinke verkoudheid is meer dan alleen een verstopte neus. Zo kan je ook last krijgen van keelpijn, hoesten, heesheid en oorpijn; heel vervelend. De oorzaak van elke verkoudheid is een virus. Iedereen kan dit virus oplopen, sommigen krijgen het zelf meerdere keren per jaar. Juist omdat het zo vaak voorkomt staat er ontzettend veel info op internet over verkoudheid en het voorkomen en genezen. Maar wat is nu waarheid en wat is onzin? Wij hebben de belangrijkste feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.

 

1. Je kan onbeperkt neusdruppels of sprays met xylometazoline

gebruiken.

Fabel.

Een middel met xylometazoline kan - wanneer je dit te lang gebruikt - je slijmvliezen beschadigen. Je mag het daarom maximaal 1 week, 3 keer per dag, gebruiken. Deze neusspray vermindert de zwelling van je slijmvlies, waardoor je wat gemakkelijk door je neus kan ademen. Heel verleidelijk dus om dit meerdere keren op een dag te gebruiken.

 

2. Je hebt meer kans op een verkoudheid in een slecht geventileerde ruimte.

Feit.

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht en deze kunnen door andere weer worden ingeademd. Je hebt dus meer kans om deze geïnfecteerde lucht in te ademen in ruimtes die slecht geventileerd zijn en waar mensen dicht op elkaar staan. Welke plekken zijn vaak slecht geventileerd? Dat zijn vaak de bus, tram of trein, maar het kan ook een kantoor, een school of een kinderdagverblijf zijn.

 

3. Stomen laat je verkoudheid sneller overgaan.

Fabel.

Stomen kan de klachten van verkoudheid verminderen, maar versnelt de genezing niet. Het zorgt er wel voor dat je tijdelijk iets minder snot in je neus hebt en dus minder verstopt bent. Je kan stomen door de hete lucht van je lekkere warme douche goed in te ademen, maar je kan ook boven een kom met heet water hangen (maximaal 60 graden celcius). Doe dit 3 keer op een dag voor een kwartiertje voor het beste resultaat. Het toevoegen van zout of menthol aan het water heeft trouwens geen zin; dat is ook een fabeltje dus. Deze middelen kunnen je slijmvliezen juist irriteren en uiteindelijk dus meer last geven.

 

4. Neusdruppels met zout water helpt bij een verkoudheid.

Feit. 

Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen. Je kan die zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Deze zoutoplossing mag je zo vaak als je wil in je neusgaten druppelen. Te veel gedoe om het zelf te maken? Je kan de zoutoplossing ook kant en klaar kopen bij de drogist of apotheek. Voor deze druppels of neusspray heb je geen recept van je huisarts nodig.

 

5. Het is beter op je neus op te halen dan te snuiten.

Fabel.
Ondanks dat veel mensen het denken, is het niet wetenschappelijk bewezen dat het snuiten van je neus beter of slechter is dan het ophalen van je neus. Wel is de kans groot dat jij je snot naar je bijholten blaast wanneer je je neus hard snuit. Heb jij behoefte om je neus te snuiten? Dan kan je dat met een gerust hart doen. Haal jij liever je neus op? Dan kan dus ook prima.


6. Het is slim om antibiotica te gebruiken bij een flinke verkoudheid.

Fabel.

Antibiotica helpen niet tegen een verkoudheid. Waarom niet? Een verkoudheid is een virus, en antibiotica werken alleen tegen bacteriën. Zo simpel is dat. Daarnaast is het ook niet nodig om medicijnen te nemen bij een verkoudheid, want een verkoudheid gaat gewoon vanzelf weer over.

In uitzonderingsgevallen kan er wel een bacteriële infectie bijkomen omdat het slijmvlies van de luchtwegen door de virusinfectie wat verzwakt is. Als je dus ernstig ziek wordt met aanhoudende koorts, algehele zwakte, kortademigheid of bloed ophoesten dan kan dat duiden op een longontsteking. In dat geval is het wel belangrijk een arts te bezoeken en kunnen antibiotica helpen.

 

7. De kans op een verkoudheid is groot wanneer je iemand die verkouden is een hand geeft.

Feit.

Het verkoudheidsvirus kan via handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld vaak aan zijn/haar neus om te snuiten of doet zijn/haar hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Als je vervolgens diegene een hand geeft, of iets aanraakt wat diegene ook heeft aangeraakt, heb je een grote kans dat je het virus via je eigen handen binnenkrijgt.

 

8. Roken tijdens een verkoudheid is slecht.

Feit.

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Roken zorgt voor extra irritatie van de slijmvliezen en kan er dus voor zorgen dat verkoudheidsklachten veel langer blijven bestaan.

Wil je weten of jouw informatie over een verkoudheid een feit of fabel is? Laat het ons weten en we zoeken het voor je uit!

 

 

Terug
08-11-2018