Actueel

Lees de laatste (seizoen)tips en blogs omtrent gezondheid en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Arts en Zorg

Wat te doen bij een bijholteontsteking?

21-02-2019

Een verkoudheid is al geen pretje, maar een bijholteontsteking al helemaal niet. Die ontsteking gaat vaak binnen één tot drie weken vanzelf over. Gelukkig. Maar dat wachten kan lang duren, zeker als je continu een drukkende pijn in je gezicht voelt. Daarom hier 3 tips om de klachten van een bijholteontsteking te verminderen.

 

 

Dit kan je doen om de klachten van een bijholteontsteking te verminderen: 

Tip 1: Stomen

Stomen zorgt - tijdelijk - voor minder snot. Dat kan een hele verademing zijn. Stomen kan je drie keer per dag een kwartiertje doen. Dit kan je doen door de hete lucht tijdens het een lekkere warme douche goed in te ademen, of door te ademen boven een kom heet water (maximaal 60 graden celcius). Iets in het water doen als zout of menthol, heeft geen zin. Dat is echt een fabeltje dus. Die middelen kunnen de slijmvliezen juist irriteren en je uiteindelijk dus meer last geven. Laat je jongere kinderen trouwens niet stomen: zij lopen extra risico om zichzelf te verbranden.

Tip 2: Gebruik neusdruppels met zout water

Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer ‘open’ gaan. Je kan die zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak als je wilt in je neusgaten druppelen. Je kan de zoutoplossing ook kant en klaar kopen (als druppels of spray) bij een drogist of apotheek. Je hebt hiervoor geen recept van de huisarts nodig.

Tip 3: Probeer je neus wat minder te snuiten

Als je hard je neus snuit, dan blaas je het snot sneller naar je bijholten en raken ze nog voller. Probeer daarom zo min mogelijk je neus te snuiten.

 

Helpen medicijnen tegen een bijholteontsteking?

Medicijnen kunnen helpen, maar huisartsen raden het vaak af omdat een bijholteonsteking meestal vanzelf geneest. Wil je toch medicijnen gebruiken? Haal dan neusdruppels of een spray met xylometazoline bij de apotheek of drogist. Zo’n middel vermindert de zwelling van je slijmvlies in je neus-keelholte en helpt je weer beter te kunnen ademen door je door. Een middel met xylometazoline kan - wanneer je dit te lang gebruikt - je slijmvliezen beschadigen. Je mag het daarom maximaal één week, drie keer per dag, gebruiken. Je kan ook altijd paracetamol slikken tegen de pijn.

Antibiotica worden bijna nooit voorgeschreven bij een bijholteontsteking omdat die geen invloed hebben op de klachten of op het herstel van een gewone bijholteonsteking.


Wanneer moet je de huisarts bellen met een bijholteonsteking?

  • Als je heel ziek bent - koorts hebt en tot niets in staat;
  • Als je langer dan vijf dagen koorts hebt;
  • Als je opnieuw koorts krijgt na een aantal koortsvrije dagen;
  • Als je klachten van je bijholteonsteking na twee weken nog niet verminderd zijn;
  • Als je ernstige hoofdpijn hebt;
  • Als je misselijk bent en overgeeft;
  • Als je suf wordt;
  • Als je klachten krijgt aan één oog, zoals pijn, roodheid, zwelling of minder zicht;
  • Als je een zwelling op je voorhoofd hebt.

Wil je weten of jij last hebt van een bijholteonsteking? Lees hier wat het precies is en wat de symptomen zijn.

Terug
21-02-2019