Gek plekje op de huid? Met teledermatologie lossen we dit vandaag nog (gratis) op!

11-12-2018

Heb je een plekje op je huid dat je niet helemaal vertrouwt? Maak hiervoor gelijk een afspraak bij Arts en Zorg. Dankzij nieuwe technologie staat je huisarts in direct contact met een ervaren dermatoloog, die snel uitsluitsel geeft over je aandoening.

Deze methode heet teledermatologie en is relatief nieuw. Het zorgt ervoor dat 80 procent van de patiënten met een huidaandoening niet een duur en tijdrovend behandeltraject bij de dermatoloog hoeft in te gaan.


Hoe werkt teledermatologie?

Tijdens je afspraak met de huisarts vertel je over het plekje op je huid. De huisarts maakt hiervan één of meerdere foto’s met zijn telefoon en stuurt deze – samen met een begeleidende tekst – door middel van een app naar de dermatoloog van Dermicis.

Je informatie wordt uiteraard beveiligd verzonden. De app slaat geen foto’s op de telefoon van de huisarts op. De dermatoloog beoordeelt vervolgens je vraag en stuurt een reactie met daarin de diagnose en het behandelplan naar de huisarts. De huisarts ligt je hierover in. Binnen twee werkdagen heb je een reactie op je zorgvraag.

Dat betekent dat je in 80 procent van de gevallen niet doorverwezen wordt, maar bijvoorbeeld direct medicatie krijgt voorgeschreven. Of de huisarts kan direct een ingreep uitvoeren of naar aanleiding van het advies van de dermatoloog beslissen dat er geen behandeling nodig is.

Bij een kleine 10 procent van de gevallen wordt een afwachtend beleid gehanteerd. Hierdoor kan het voorkomen dat je na een tijdje, indien nodig, alsnog wordt doorverwezen naar de dermatoloog voor nader onderzoek.

 

Teledermatologie kost niks!

Voordat er gebruik werd gemaakt van teledermatologie, werd je eerder doorverwezen naar de dermatoloog. Nu meestal niet. Dit scheelt zowel tijd als geld. Een bezoek aan de dermatoloog wordt namelijk in mindering gebracht op het eigen risico en kost dan ongeveer €100,-.

Teledermatologie met Dermicis is echter gratis voor jou als patiënt. Daarnaast blijf je onder behandeling van de huisarts, een vertrouwd gezicht dus. Tevens heeft het ziekenhuis veelal langere wachttijden. Met teledermatologie krijg je snel reactie op je vraag, waardoor indien nodig direct actie kan worden ondernomen. Zo weet je sneller wat er aan de hand is.

 

Waar moet je rekening mee houden?

Teledermatologie werkt niet voor alle huidafwijkingen. Voor moedervlekken of gepigmenteerde afwijkingen is een dermatoscoop nodig. Dit is een soort vergrootglas met een lampje, waardoor je beter de plek kunt bekijken. Het is nog niet mogelijk om hiervan foto’s door te sturen voor een teleconsult. Daarom word je met deze vragen doorverwezen naar de dermatoloog.

Op de meeste van onze locaties maak je gratis gebruik van teledermatologie. Hier werken wij samen met Dermicis. Op Arts en Zorg locatie Wezep en Hoendiep wordt ook gebruik gemaakt van teledermatologie, maar met lokale dermatologen in samenwerking met KSYOS. Hier kost een teleconsult ongeveer 55,- euro.

Terug
11-12-2018