Berichtgeving coronavirus

4-06-2020

In China is in december 2019 het Coronavirus uitgebroken. In Nederland zijn verschillende instanties bezig de uitbraak van deze infectieziekte te volgen en maatregelen te nemen.

Voor actuele informatie over de ziekte en verspreiding verwijzen wij u graag naar deze instanties door:

Gezondheidsklachten? Praktijk is telefonisch en via de website bereikbaar

De verwachting is dat de maatregelen in de zorg langer gaan duren. Misschien wilt u overleggen of u met bepaalde gezondheidsklachten kunt wachten of dat u toch een zorgverlener hierover wilt spreken. Neemt u dan contact op met de praktijk of bekijk de informatie op onze website. Wij proberen zoveel mogelijk vragen van patiënten op te pakken. Dit is afhankelijk van de drukte op de praktijk. Wij ondernemen diverse maatregelen op onze praktijken, om de continuïteit van zorg te waarborgen en verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. U leest hier meer over in dit artikel.

Zorg op afstand: telefonisch- en videoconsult

De afgelopen weken hebben we veel ervaring opgedaan met zorg op afstand, via telefonische- en videoconsulten. Dit wordt door zowel patiënten als zorgverleners als prettig én persoonlijk ervaren. Meer informatie over beeldbellen vindt u op deze pagina. Wij zijn overgestapt naar een ander online portaal, gezond.nl. Hier kunt u online uw zorgzaken regelen, zoals het aanvragen van herhaalmedicatie en het vragen van advies aan een zorgverlener via de chat. Binnenkort kunt u via gezond.nl ook online een afspraak maken voor een telefonisch- of videoconsult. Wanneer de Corona-gerelateerde situatie voorbij is, kunt u via gezond.nl ook een afspraak op het spreekuur in de praktijk plannen. Gezond.nl is een onderdeel van onze praktijk en draagt eraan bij dat u op ieder moment van de dag toegang heeft tot (online) zorg.

Ga direct naar gezond.nl     Inloggen met DigiD

Landelijke Bevolkingsonderzoeken

Vanwege het Coronavirus zijn de landelijke bevolkingsonderzoeken op borst-, darm- en baarmoederhalskanker tijdelijk stop gezet. Per half mei worden deze stapsgewijs weer opgestart. Meer informatie leest u op deze pagina.

Mogelijke besmetting

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het Coronavirus. Dit is belangrijk om mogelijke verspreiding verder te voorkomen. U kunt contact leggen met de GGD via 0800 - 1202. Bekijk voor meer informatie deze website. Het is belangrijk dat u niet naar de praktijk toe gaat in verband met mogelijke besmetting. Verder adviseren wij u het volgende:

  • Blijf thuis bij een van de volgende klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet naar de praktijk te bellen. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de praktijk indien u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. We raden u aan om uzelf te laten testen via de GGD.
  • Bent u ouder dan 70 of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct onze praktijk als u koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. We raden u aan om uzelf te laten testen via de GGD.

Toegang tot medisch dossier via Landelijk Schakel Punt (LSP)

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Autoriteit Persoonsgegevens, IGJ en het Openbaar Ministerie hebben toestemming gegeven om huisartsgegevens van meer patiënten te raadplegen. Op deze manier wordt de toenemende druk op huisartsenposten en de spoedeisende hulp verlicht. De toestemming houdt in dat wanneer u geen keuze heeft gemaakt voor het delen van uw dossier met andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld de Huisartsenpost, u automatisch toestemming verleent. Indien u aangeeft geen toestemming te geven, worden uw gegevens uiteraard niet gedeeld. U kunt uw toestemming zelf online regelen door deze door te geven aan uw huisartsenpraktijk of via www.volgjezorg.nl. Deze maatregel is van tijdelijke aard vanwege het Coronavirus en wordt op termijn weer teruggedraaid. 

Coronavirus - vragentest van Thuisarts

Op Thuisarts.nl staat een Coronavirus-vragentest, deze is ontwikkeld door het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG). De test bestaat uit 4 vragen en kunt u gebruiken om te testen of u besmet bent met het Coronavirus. Op basis van de ingevulde informatie geeft Thuisarts advies om met uw klachten om te gaan en krijgt u het advies om wel of geen contact met de huisarts te zoeken.

Corona check - OLVG

Het OLVG heeft in samenwerking met diverse partnerziekenhuizen de Corona Check app ontwikkeld. Met deze app kunt u dagelijks uw gezondheidsgegevens doorgeven. Een medisch team beoordeelt uw klachten en neemt indien nodig contact met u op. Voor meer informatie en om uzelf aan te melden kunt u terecht op deze website. Deze app is geen vervanging voor de zorg vanuit uw huisartsenpraktijk. Heeft u dringend zorg nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op. Levensbedreigend? Bel dan 112.

COVID Radar - LUMC

Het LUMC wil met de app COVID Radar een beeld krijgen van hoe het Coronavirus zich ontwikkelt. Door van zoveel mogelijk mensen gegevens over klachten te verzamelen, onderzoekt het LUMC hoeveel mensen het coronavirus hebben (gehad). Hiermee proberen ze het verloop van het Coronavirus te voorspellen. Meer informatie over de app en het downloaden van de app vindt u op hun website.

Hulplijn Rode Kruis

Het Rode Kruis is een Hulplijn gestart voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben vanwege quarantaine of thuisisolatie. U kunt deze hulplijn van maandag t/m zondag bereiken van 9:00 tot 21:00 uur op het telefoonnummer 070 - 4455 888.

WHO Health Alert 

De WHO (World Health Organization) heeft een WhatsApp aangemaakt met informatie over het Coronavirus. De huidige talen zijn: Engels, Arabisch, Frans en Spaans. Binnenkort zijn er meerdere talen beschikbaar, zoals Chinees en Russisch. De WHO Health Alert is te bereiken door 'hi' te appen naar +41 798 931 892. Het gebruik is gratis.

4-06-2020

Theme picker