Een overzicht van de belangrijkste Corona-apps

16-06-2020
Een overzicht van de belangrijkste Corona-apps

Om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan is belangrijk om de adviezen van het RIVM te volgen. Daarnaast werken diverse organisaties aan apps die het Coronavirus volgen en mensen voorzien van de juiste adviezen. In deze blog vertellen we je meer over deze apps. 

De Corona Check 

Twijfel je of je gezondheidsklachten veroorzaakt worden door het Coronavirus? Met de Corona Check app van het OLVG kun je dagelijks je gezondheidsgegevens doorgeven via je smartphone of tablet. Je klachten worden beoordeeld door een medisch team en indien nodig neemt een zorgverlener contact met je op. De zorgverlener stelt je aanvullende vragen en geeft advies. Deze app is geen vervanging voor de zorg vanuit je huisartsenpraktijk. Heb je dringend zorg nodig? Neem dan telefonisch contact met ons op. Levensbedreigend? Bel dan 112. 

In Nederland kan ieder persoon vanaf 18 jaar gebruik maken van de Corona Check app. Het enige wat je nodig hebt is een thermometer en een moderne smartphone of tablet. De app is een initiatief van OLVG, Luscii en partnerziekenhuizen in Nederland. Voor meer informatie en om jezelf aan te melden, kan je terecht op hun website.

Corona-vragentest

Vergelijkbaar met de Corona Check, biedt Thuisarts een online Corona-vragentest die je kan gebruiken om te testen of je besmet bent met het Coronavirus. De test bestaat uit vier vragen en op basis van de ingevulde informatie geeft Thuisarts advies over hoe met je klachten om te gaan. Indien nodig krijg je het advies om contact op te nemen met de huisarts. Deze test is ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De vragentest vind je op de website van Thuisarts. 

Infectieradar

Met de Infectieradar houdt het RIVM de verspreiding van het Coronavirus in de gaten. Door zoveel mogelijk gegevens te verzamelen kan het RIVM de ontwikkeling van het virus beter opvolgen en indien nodig de juiste acties ondernemen. Hoe doe je mee? Eén keer per week geef je door of je de afgelopen week koorts of andere klachten hebt gehad. Ook als je geen klachten hebt gehad, geef je dit door. Op die manier kunnen toe- en afnames van infecties, waaronder besmettingen met het Coronavirus, eerder worden opgepakt en kan het RIVM in kaart brengen hoe het Coronavirus zich verspreid en verder ontwikkelt in Nederland. Voor meer informatie en om deel te nemen, kan je terecht op de website van het RIVM.

COVID Radar 

Om een beter beeld te krijgen van hoe het Coronavirus zich in jouw regio ontwikkelt, verzamelt het LUMC met de COVID Radar gegevens over klachten en het gedrag van mensen. Gegevens die in de app worden ingevoerd worden geanalyseerd en op die manier zoekt men aanknopingspunten om het virus beter te controleren. Voor meer informatie over de app en om de app te downloaden kan je terecht op hun website. 

Meer informatie 

De apps die zijn beschreven zijn continu in ontwikkeling. Via deze blog houden we je op de hoogte van deze apps en eventuele andere tools omtrent het Coronavirus. Voor meer informatie over het Coronavirus en andere betrouwbare bronnen verwijzen we je naar dit artikel. Ben je benieuwd naar hoe we momenteel zorg verlenen op onze gezondheidscentra? Lees hier onze maatregelen tegen het Coronavirus. 

16-06-2020

Theme picker