Dit doe je tegen de eikenprocessierups

6-05-2020
Dit doe je tegen de eikenprocessierups

Heerlijk, de zomer komt er weer aan! Geniet je buiten van het lekkere weer, dan kun je er zomaar mee in aanraking komen: de eikenprocessierups. In mei, juni en juli laten de brandharen van de rups los en verspreiden zich met de wind. Als er dan een brandhaartje op jouw huid terecht komt, kun je rekenen op vervelende klachten. Wil jij weten wat je moet doen als de eikenprocessierups heeft toegeslagen? Hier lees je 5 tips.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Zodra de eitjes van de rups uitkomen, gaan de rupsen ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Van april tot augustus kun je in de toppen van een eikenboom de nesten ontdekken. De nesten zien eruit als een dicht spinsel rondom de takken en stam van een eikenboom.

De rupsen hebben brandharen, zo klein dat je ze niet ziet. Die brandhaartjes laten los en verspreiden zich met de wind. Wanneer jij in contact komt met de brandharen, kun je last krijgen van vervelende klachten.

Klachten na contact met de eikenprocessierups

Wanneer de brandharen van de rups met jouw huid, ogen, neus, keel of longen in aanraking komen, kun je binnen een paar uur klachten krijgen als:

 • (heftige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid;
 • rode en gezwollen ogen;
 • een loopneus;
 • kriebel in de keel;
 • hoesten;
 • moeite met slikken;
 • kortademigheid.

Andere klachten die minder vaak voorkomen zijn overgeven, duizeligheid, koorts en je ziek voelen. De klachten verschillen altijd per persoon en gaan binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf over. Als je vaker in contact komt met de brandharen, dan kun je heftiger reageren op de klachten. Ook dieren, vooral honden en paarden, kunnen er last van hebben.

Hoe kan ik klachten voorkomen?

Soms is het onvermijdelijk om langs een gebied met de eikenprocessierups te gaan. Wil je niet met de brandharen in aanraking komen? Tref dan de volgende maatregelen:

 • Zorg dat je hals, armen en benen bedekt zijn;
 • Ga niet op de grond zitten in een gebied met eikenbomen;
 • Kom niet aan de rupsen of hun (oude) nesten. Leg dit ook goed uit aan kinderen;
 • Als het kan, vermijd dan de wegen waar eikenbomen met processierupsen staan. Ook uit bomen met oude nesten kunnen nog brandharen waaien;
 • Laat de rupsen deskundig verwijderen. Heb je een eikenboom in de tuin en heb je de processierups gespot? Bestrijd de rups dan niet zelf. Huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij je gemeente.

Tips bij klachten door de eikenprocessierups

 1. Niet krabben of wrijven. Blijf van de plek af! De brandharen verspreiden zich gemakkelijk als je krabt of wrijft op de plek van de huiduitslag. Ook door zweet of via kleding verspreidt het zich gemakkelijk. Krabben en wrijven zorgt dat de klachten erger worden.
 2. Verwijder de haartjes met plakband op de huid. Heb je ergens jeuk of rode huiduitslag? Plak dan plakband op de huid. Als je het plakband vervolgens lostrekt, blijven de brandhaartjes aan het plakband kleven. De gouden tip om brandhaartjes van je huid te verwijderen!
 3. Was je kleding op 60 graden. Zitten er brandhaartjes in je kleding? Trek dan voorzichtig je kleren uit. De brandharen kun je het beste uit kleding verwijderen door het grondig te wassen, het liefst op 60 graden Celsius. Hang je was liever niet buiten te drogen: de brandharen verspreiden zich met de wind en kunnen op de schone was terecht komen.
 4. Spoel je huid met lauw water. Bij contact met de brandharen kun je de huid het beste spoelen met lauw water. Bijvoorbeeld door te douchen. Bij oogklachten is het heel belangrijk om de ogen goed te spoelen met handwarm water. Wrijf niet in de ogen! Als de klachten blijven aanhouden, moet je aan de bel trekken bij de huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een oogarts voor verder onderzoek.
 5. Gebruik een verkoelende zalf of crème. Bij de drogist kun je zalf of crème op basis van menthol, eucalyptus of aloë vera halen. Dit verlicht en verzacht de ergste jeuk. Is de reactie erg heftig, dan is een verzachtende zalf of crème vaak niet voldoende. Ga dan langs de huisarts. Deze kan een recept voor een andere crème voor je uitschrijven.

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Het is verstandig om contact op te nemen met je huisarts als je in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups en:

 • je heftige jeuk behoudt, ook na het opvolgen van de adviezen;
 • je heftige oogklachten krijgt (roodheid, zwelling) en spoelen met lauw water helpt niet. Soms geeft een brandhaartje die in het oog blijft steken een ernstige oogontsteking.

Bel direct de huisarts bij:

 • snel toenemende benauwdheid en/of;
 • steeds dikkere oogleden, lippen, en/of tong.

Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie.

Meer informatie

Voor meer informatie over de eikenprocessierups kan je terecht op de website van de GGD. Twijfel je of een bezoek aan de huisarts nodig is en of het kan? Op deze pagina vertellen we je alles over de aangepaste werkwijze op onze praktijken i.v.m. het Coronavirus.

6-05-2020

Theme picker