Griep bij kinderen: herken de symptomen en tips voor een vlot herstel

Een kind met de griep kan zich flink ziek voelen: snotteren, hoofdpijn en een hoge temperatuur. Erg vervelend, je wilt natuurlijk het liefst dat je kind zich zo snel weer beter voelt. Gelukkig gaat de griep vaak binnen drie tot vijf dagen vanzelf weer over. In deze blog lees je alles over griep bij kinderen, de symptomen en wat je kunt doen als je kind de griep heeft.

Spring snel naar:

Meisje wast haar handen

Wat is griep? 

Griep is een besmettelijke ziekte aan de luchtwegen, die het meest voorkomt in de wintermaanden. Griep wordt door steeds verschillende virussen veroorzaakt, daarom kan je kind vaker dan één keer de griep krijgen. De griep gaat gelukkig na een aantal dagen vanzelf weer over.

Herken griep bij je kind: wat zijn de symptomen? 

Heeft je kind last van de volgende klachten? Grote kans dat je kind dan de griep heeft:

De griep gaat meestal binnen zo’n drie tot vijf dagen vanzelf weer over. Het kan soms wat langer duren voor je kind zich weer helemaal fit voelt.

Hoe ontstaat griep bij kinderen? 

Griep wordt veroorzaakt door verschillende griepvirussen (influenzavirus). Het is een veelvoorkomende ziekte bij kinderen. Griep is heel besmettelijk. Als een besmet persoon hoest, niest of praat, komen er druppeltjes vocht in de lucht, die vervolgens een ander kunnen besmetten. Dit gebeurt vooral als mensen dicht bij elkaar in de buurt zijn en de ruimte niet goed wordt geventileerd. Het griepvirus kan ook worden overgedragen via speelgoed, bekers, bestek of handen. Als je kind besmet is met de griep, krijgt het ongeveer binnen één tot twee dagen al de eerste klachten. Ook is je kind al direct besmettelijk voor anderen. In totaal kunnen kinderen tien tot dertien dagen besmettelijk blijven.

Tips en adviezen als je kind griep heeft

Heeft je kind griep? De volgende adviezen zorgen dat je kind vlot herstelt en zich zo comfortabel mogelijk voelt:
 

  • Zorg dat je kind voldoende rust neemt. Je kind hoeft niet de hele dag in bed te blijven, maar zorg wel dat het zich niet te veel inspant.
  • Geef je kind genoeg te drinken, zodat het niet uitdroogt. Als je kind last heeft van keelpijn, drinkt het vaak minder vanwege de pijn. Zuigen op een waterijsje kan ook verlichting bieden. Eten is minder belangrijk.
  • Gebruik papieren (wegwerp)zakdoekjes om verdere besmetting te voorkomen.
  • Het lichaam van je kind moet bij koorts goed de warmte kwijt kunnen, dus trek dunne kleding aan die losjes om het lichaam zit. In bed is een laken vaak voldoende. Heeft je kind het koud? Dan kun je het tijdelijk extra toedekken. Het is niet aan te raden om met koud water de huid af te sponsen.
  • Je kunt je kind paracetamol geven tegen de pijn. Volg goed de bijsluiter en kijk hoeveel en hoe vaak je je kind paracetamol mag geven. Geef de paracetamol op vaste tijden en niet pas als de pijn weer terug komt.
  • Houd de ziekteverschijnselen van je kind in de gaten. Zorg dat er een ouder (of andere volwassene) thuis is die regelmatig kijkt hoe het met je kind gaat. Soms kan een kind met koorts in een korte tijd toch zieker worden. 

Wanneer contact opnemen met de huisarts als je kind griep heeft?

Griep gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Het is dus vaak geen reden om je zorgen te maken. Neem wel contact op met je huisarts als je kind:

  • Jonger is dan drie maanden en koorts heeft (en de koorts niet komt doordat je kind pas gevaccineerd is);
  • jonger is dan twee jaar is en griep heeft;
  • langer dan drie dagen koorts heeft;
  • suf en vermoeid is;
  • niet stopt met huilen of kreunen en ontroostbaar is;
  • rode vlekjes heeft die niet verdwijnen als je er met je vinger op drukt;
  • tekenen van uitdroging vertoont: weinig willen drinken, weinig plassen;
  • kortademig is en/of tijdelijk stopt met ademen;
  • er grauw uit ziet of blauwe lippen heeft.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.