Hepatitis B: wat is het, welke symptomen geeft het en wat zijn de gevolgen?

Hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het oplopen door onveilig te vrijen of via bloedcontact. Het is goed te behandelen, maar nog beter is om besmetting helemaal te voorkomen. Bijvoorbeeld door je te laten inenten. In deze blog vertellen we je alles over hepatitis B.

Spring snel naar:

twee handen houden elkaar vast

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een soa die wordt veroorzaakt door een virus, dat in je bloed, sperma of vaginale vocht zit. Het virus veroorzaakt een ontsteking van je lever. Je hebt meer kans om hepatitis B te krijgen als je uit een land in Afrika, Azië of Zuid-Amerika komt. Daar komt hepatitis B veel voor. Hepatitis B krijg je meestal via seks. Vooral mannen die seks hebben met mannen hebben een verhoogde kans op het krijgen van hepatitis B.

Welke klachten geeft hepatitis B?

Meestal merk je niet dat je met hepatitis B besmet bent en krijg je geen klachten. Als je wel symptomen krijgt, ontstaan die meestal binnen twee tot drie maanden na je besmetting. Mogelijke symptomen zijn:

  • Koorts;
  • jeuk;
  • moeheid (gedurende weken of maanden);
  • verminderde eetlust;
  • misselijkheid;
  • geelzucht: geel oogwit en een gele huid. Dit verdwijnt na een paar weken weer;
  • donkere urine;
  • pijn rechtsboven in je buik;
  • licht gekleurde ontlasting.

Als het virus langer dan zes maanden in je lichaam zit en niet wordt behandeld, kan het leiden tot een chronische infectie. Als je chronische hepatitis B hebt, merk je daar vaak weinig van. Sommige mensen zijn alleen een beetje moe.

Hoe krijg je hepatitis B?

Hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus zit in je sperma of vaginale vocht en in je bloed. Hepatitis B kan door zowel onveilige seks als via bloedcontact worden overgedragen. Ook kun je als baby bij je geboorte hepatitis B krijgen, als je moeder hepatitis B heeft. Daarom worden zwangere vrouwen in Nederland gecontroleerd op hepatitis B.

Hepatitis B voorkomen: vaccineren en veilig vrijen!

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Je kunt hepatitis B voorkomen door je te laten vaccineren. Dit kan je bijvoorbeeld laten doen als seks je werk is, als je voor langere tijd op reis gaat naar een land waarin hepatitis B vaak voorkomt of als je als man seks hebt met mannen. Je bent na je vaccinatie je hele leven beschermd tegen hepatitis B.

Je kunt jezelf ook tegen hepatitis B beschermen door veilig te vrijen.

  • Gebruik een mannen- of vrouwencondoom tijdens de seks, zowel bij vaginale als anale als orale seks.
  • Heb je een nieuwe vaste relatie? Doe beiden een soa test voordat je besluit om zonder condooms verder te gaan. Als je (nog) geen kinderen wilt, denk dan samen na over anticonceptie.
  • Zorg dat je condooms bij je hebt als je (misschien) seks hebt en ga er niet van uit dat de ander dit regelt. Bedenk dat je altijd nee mag zeggen als jullie beiden geen condoom hebben.
  • Zorg dat je niet hetzelfde condoom gebruikt als je wisselt van standje. Ga dus niet eerst met hetzelfde condoom in de anus en dan in de vagina.

Soa-test: hepatitis B. Hoe werkt dat?

Als je denkt dat je misschien hepatitis B hebt, is het zinvol om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts neemt dan een bloedonderzoek bij je af om je te testen op hepatitis. De uitslag is meestal na één week bekend. Je kunt je testen vanaf zes weken na het moment dat je onveilige seks of bloedcontact hebt gehad. Vanaf dat moment is het hepatitis B virus te identificeren in je bloed. Zorg ervoor dat je minimaal tot de uitslag van de test veilige seks hebt, zodat je niet onbedoeld hepatitis B doorgeeft aan een ander.

Hepatitis B behandelen

Als je positief test op hepatitis B, start niet direct de behandeling. Dit komt omdat hepatitis B in de meeste gevallen binnen zes maanden vanzelf overgaat. Je herstelt vaak sneller als je gezond eet en goed uitrust. Na zes maanden controleert de huisarts opnieuw je bloed. In ongeveer vijf tot tien procent van de gevallen, is de hepatitis B infectie nog niet genezen. Je hebt dan een blijvende hepatitis B infectie, ook wel chronische hepatitis B genoemd. Deze infectie kan zowel actief als inactief zijn. In beide gevallen ben je besmettelijk.

Als je een actieve infectie hebt, wordt een behandeling gestart met zogenaamde virusremmers via het hepatitis-behandelcentrum. De virusremmers helpen een ergere beschadiging van je lever te voorkomen. Als de infectie inactief is, controleert de huisarts ieder half jaar je bloed om te kijken of de ontsteking nog steeds niet actief is. Ook als je chronische hepatitis B hebt, kun je alsnog helemaal genezen. Het virus kan namelijk vanzelf weer verdwijnen.

Ben je zwanger en heb je hepatitis B? Dan krijgt je kind na de geboorte antistoffen tegen en een inenting voor hepatitis B. Zo voorkom je dat je kind hepatitis B krijgt.

Voorkom verspreiding van hepatitis B

Heb je een hepatitis B infectie? Informeer dan zo snel mogelijk je (vroegere) seksuele partner(s), tot minimaal een half jaar terug. Als je chronische actieve hepatitis B hebt kun je ook langer dan zes maanden geleden seksuele partners besmet hebben. Het is belangrijk dat (vroegere) seksuele partner(s) ook een test laten doen, ook als ze geen klachten hebben.

Heb je een blijvende hepatitis B-infectie? Informeer dan de persoon met wie je regelmatig seks hebt en je huisgenoten, zodat zij zich kunnen laten inenten. Zo voorkom je verdere verspreiding van hepatitis B. Het kan best spannend zijn om je partner(s) hiervoor te waarschuwen. Als je dit zelf niet goed durft, kun je de GGD vragen om je te helpen of naar de website Partnerwaarschuwing.nl gaan. Via deze website kun je anoniem seksuele partner(s) waarschuwen. Vraag je huisarts om een code om gebruik te maken van deze service.

Neem contact op met de huisarts bij hepatitis B

Als je mogelijk hepatitis B denkt te hebben, is het altijd belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan je helpen:

  • Als je je wilt laten testen op hepatitis B of andere soa’s;
  • als je (ex)partner hepatitis B heeft;
  • als je je wilt laten inenten voor hepatitis B;
  • voor meer informatie over hepatitis B.

Bekijk voor meer informatie ook onze blog over soa’s en veilig vrijen.