Krentenbaard bij kinderen: symptomen en tips

Heeft je kind jeukende rode plekjes, wondjes of gele korstjes op het gezicht? Dat kan krentenbaard zijn. Krentenbaard is een besmettelijke infectie van de huid en ontstaat door een bacterie. Het zit meestal rond de mond en neus. Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar. Het is heel besmettelijk, maar gelukkig niet gevaarlijk. Krentenbaard gaat binnen één tot drie weken vanzelf weer over, dan zie je er helemaal niets meer van. In deze blog vertellen we je alles over krentenbaard; wat is het, hoe herken je het en wat kun je eraan doen.

Spring snel naar:

Klein kindje met blond haar en oranje shirt stopt vingers in zijn mond

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard, met een moeilijker woord ook wel impetigo genoemd, is een ontsteking van de huid. Krentenbaard zit meestal rondom de neus of mond, maar kan ook op andere plekken op het lichaam zitten. Het is een besmettelijke infectie, die zich snel verspreidt.

Krentenbaard is een kinderziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen die jonger zijn dan twaalf, maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen. Het gaat vaak binnen één tot drie weken vanzelf weer over. Je kind is alleen niet beschermt tegen krentenbaard en kan dus vaker krentenbaard krijgen.

Welke klachten geeft krentenbaard?

Als je kind krentenbaard heeft, begint dit vaak op een plekje op de huid dat al wat zwakker is. Bijvoorbeeld bij een plekje dat geïrriteerd is door het krabben, waar de huid afgeschaafd is of omdat er eczeem is. Op die plek ontstaan een paar rode plekjes en wondjes: de krentenbaard.

Soms krijgt je kind ook blaasjes waar gele pus in zit. Omdat krentenbaard besmettelijk is, kunnen de plekjes zich steeds verder uitbreiden. Als een blaasje openbarst, droogt het vervolgens in. Hierdoor ontstaat een geel korstje. Daar komt ook de naam ‘krentenbaard’ vandaan; veel ingedroogde korstjes rond de mond en neus zien eruit als een baard van krenten. Krentenbaard kan jeuken, maar dat hoeft niet. Soms zwellen de klieren in de hals van je kind op.

Hoe ontstaat krentenbaard?

De huidinfectie die we krentenbaard noemen, ontstaat door een bacterie. Dit kunnen verschillende bacteriën zijn, maar vaak is het de stafylokok. Zowel kinderen als volwassenen kunnen deze bacterie (tijdelijk) bij zich dragen, bijvoorbeeld in de neus. Als je de bacterie bij je draagt, wil dat niet altijd zeggen dat je ook daadwerkelijk krentenbaard krijgt.

Krentenbaard is erg besmettelijk. Het gaat vaak over van het ene naar het andere kind via besmette voorwerpen zoals bijvoorbeeld speelgoed, via de handen, of door hoesten of niezen. Vanaf het moment dat de wondjes zijn ingedroogd of genezen, is krentenbaard niet meer besmettelijk voor anderen.

Mijn kind heeft krentenbaard – wat moet ik doen?

Als je kind krentenbaard heeft, kun je met de volgende tips proberen te voorkomen dat het erger wordt. Ook helpen deze tips de kans te verkleinen dat je kind een ander besmet:

  • Zorg dat je kind de plekjes zo min mogelijk aanraakt.
  • Laat je kind regelmatig de handen wassen. Je hoeft geen speciale zeep te gebruiken.
  • Knip de nagels van je kind kort en houd ze schoon.
  • Geef je kind iedere dag een eigen, schone handdoek;
  • Vertel aan mensen in de omgeving van je kind, bijvoorbeeld in de klas of op het kinderdagverblijf, dat je kind krentenbaard heeft. Raad hen aan vaker hun handen te wassen, zodat de kans kleiner is dat ze besmet raken.
  • Maak de dingen die je kind vaak aanraakt, zoals deuren en speelgoed, iedere dag schoon met zeep. Je hoeft geen ontsmettingsmiddelen te gebruiken.

Zelfs als je al deze tips nauwkeurig volgt, is het bijna niet te voorkomen dat je kind een ander kind besmet. Dat betekent niet dat het nodig is om je kind helemaal thuis te houden. Vaak is de bacterie toch al verspreid onder andere kinderen, ook als je nog geen tekenen van krentenbaard ziet. Sommige scholen of kinderdagverblijven hanteren andere regels voor kinderen met krentenbaard, informeer hiernaar.

Medicijnen bij krentenbaard

Krentenbaard geneest meestal vanzelf binnen één tot drie weken. Medicijnen kunnen dit proces wat versneller. De huisarts kan je kind verschillende middelen voorschrijven:

  • Fusidinezuur-crème: deze crème smeer je drie keer per dag op de plekjes. Als de wondjes genezen zijn, smeer je nog een paar dagen door.
  • Antibioticatabletten: als je kind ook ziek wordt door de krentenbaard of als de wondjes zich verder uitbreiden, krijgt je kind vaak tabletten voorgeschreven.

Wanneer contact met de huisarts bij krentenbaard

Neem contact op met de huisarts als je kind:

  • Verschijnselen van krentenbaard krijgt;
  • als de krentenbaard niet weggaat of zelfs erger wordt;
  • steeds opnieuw krentenbaard krijgt. Het kan zijn dat je kind de bacterie bij zich draagt. De huisarts kan dit onderzoeken en indien nodig een speciale antibioticazalf voorschrijven.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.