Rodehond bij kinderen: symptomen en de BMR vaccinatie

Is je kind verkouden en krijgt het een paar dagen later rozerode vlekjes op de huid? Dat kan zomaar eens rodehond zijn. Vervelend, maar gelukkig meestal niet erg. Rodehond geneest vaak binnen een paar dagen vanzelf weer. Omdat de meeste mensen in Nederland worden gevaccineerd tegen deze ziekte, komt rodehond veel minder vaak voor. Over het algemeen zijn er minder dan vijf gevallen van rodehond per jaar. In deze blog vertellen we je alles over rodehond, de bijbehorende klachten én wat je er tegen kunt doen.

Spring snel naar:

Meisje met lang rood haar, sproetjes en witte blouse kijkt sip naar beneden

Wat is rodehond?

Rodehond is een besmettelijke ziekte die vooral onder kinderen voorkomt. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Het is in de meeste gevallen niet ernstig en gaat binnen een paar dagen vanzelf weer over.

In Nederland komt de kinderziekte rodehond heel weinig voor. Gemiddeld zijn er minder dan vijf gevallen per jaar. Dit komt omdat kinderen worden ingeënt tegen rodehond met de zogenaamde BMR-vaccinatie. De BMR-vaccinatie beschermt kinderen tegen drie ziekten: bof, mazelen en rodehond.

Wat zijn de klachten bij rodehond?

Niet alle kinderen die het rodehondvirus hebben, worden ook écht ziek. Ongeveer de helft merkt er niets van. Als je kind rodehond heeft, kun je dit aan de volgende symptomen herkennen:

  • Verkoudheid: in het begin is je kind vaak verkouden.
  • Gezwollen huid: Soms voelt de huid in de hals en achter de oren van je kind wat opgezwollen aan, door de opgezette klieren van de verkoudheid.
  • Koorts: sommige kinderen krijgen een hogere lichaamstemperatuur.
  • Vlekjes: je kind krijgt rozerode vlekjes over het lichaam. Dat begint in het gezicht en achter de oren, maar verspreidt zich binnen een paar uur over het hele lichaam van je kind. De vlekjes komen soms zo dicht tegen elkaar aan te zitten dat het lijkt alsof de hele huid van je kind rood is. Na een paar dagen gaan de vlekjes vanzelf weer weg.
  • Pijnlijke gewrichten: als je in de puberteit of als volwassene rodehond krijgt, kan het ook pijnlijke gewrichten geven, vooral bij meisjes en vrouwen.

Hoe krijg je rodehond?

Rodehond krijg je door een virus, het rubellavirus. Rodehond is een besmettelijke ziekte die gemakkelijk wordt doorgegeven als een besmet persoon praat, niest of hoest. Hier komen namelijk kleine druppeltjes vrij. Deze vliegen eerst in de lucht en komen daarna op iemand anders terecht. Je kunt rodehond ook krijgen via handen, speelgoed, bekers of bestek.

Is je kind besmet met rodehond? Dan duurt het na de besmetting nog twee tot drie weken voordat je kind hier ziek van wordt. Rodehond is voor anderen besmettelijk vanaf tien dagen voordat de vlekjes komen én zeven dagen nadat de vlekjes weer weg zijn. Als je kind eenmaal gevaccineerd is tegen rodehond is de kans ontzettend klein dat je kind nog rodehond krijgt.

Wat kun je doen als je kind rodehond heeft?

Rodehond kan in de meeste gevallen geen kwaad. Het geneest vanzelf weer binnen een paar dagen. Wel kan je kind zich gedurende die tijd best ziek voelen. Verzorg je kind daarom zoals je zou doen bij een flinke verkoudheid. Zorg er daarnaast voor dat je kind genoeg drinkt.

Er zijn geen medicijnen die rodehond sneller laten genezen. Je kunt je kind eventueel wel paracetamol (stroop) geven als je kind zich erg ziek voelt. Je kind hoeft trouwens niet de hele dag in bed te liggen. Als je kind zich goed voelt, mag het gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school. Geef wel aan dat je kind rodehond heeft, zodat alle ouders op de hoogte zijn.

De BMR-vaccinatie in Nederland: hoe werkt dat?

Kinderen krijgen de BMR-vaccinatie twee keer. Eén keer als ze veertien maanden oud zijn en één keer als ze negen jaar zijn. Na de eerste vaccinatie is 95% van de kinderen beschermd tegen de drie infectieziekten. Na de tweede inenting loopt dit aantal verder op tot meer dan 99%. Als ouder of verzorgende ontvang je een brief met daarin de informatie, adres en tijdstip voor de vaccinatie van hun kind.

In Nederland wordt deze vaccinatie aan kinderen namelijk aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Onder dit programma vallen diverse vaccinaties die samen beschermen tegen twaalf verschillende, ernstige kinderziekten . Eén van de vaccinaties die kinderen krijgen aangeboden is de BMR-vaccinatie. Deze beschermt tegen een drietal infectieziekten: de B staat voor bof, de M voor mazelen en de R voor rodehond.

Vragen over BMR-vaccinatie?

Sommige mensen hebben vragen of maken zich ongerust over de noodzaak of bijwerkingen van vaccinaties. Soms weet je al dat je de vaccinaties voor je kind niet of anders (later of gedeeltelijk) wilt laten geven. Als je hier vragen over hebt, of je wilt de vaccinaties uitstellen of (gedeeltelijk) niet doen, praat hier dan over met je huisarts, de arts of een verpleegkundige bij het CJG.

Wanneer contact opnemen bij rodehond?

Denk je dat je kind rodehond heeft? Neem dan contact op met je huisarts, zodat de arts rodehond kan vaststellen. Dit kan bijvoorbeeld met een e-consult: vertel dan zo nauwkeurig mogelijk welke klachten je kind heeft en maak eventueel een foto van de huiduitslag. Vervolgens kun je de besmetting doorgeven aan het kinderdagverblijf, de school van je kind en andere plekken waar je kind contacten heeft.

Heeft je kind rodehond en wordt je kind steeds zieker? Neem dan meteen contact op met de huisarts(enpost). Let vooral op de volgende symptomen:

  • Je kind geeft steeds over;
  • je kind drinkt weinig of helemaal niet;
  • je kind stopt niet met huilen of begint te kreunen;
  • je kind is suf;
  • je kind is benauwd en/of ademt snel;
  • de huid van je kind wordt grijzig en bleek.

Rodehond en zwangerschap

Als je niet gevaccineerd bent en je hebt nooit eerder rodehond gehad, dan kan rodehond tijdens de zwangerschap aangeboren afwijkingen veroorzaken. Rodehond kan dus gevaarlijk zijn voor mensen die zwanger zijn én niet ingeënt zijn tegen rodehond. Neem daarom contact op met de huisarts als:

  • Je in de eerste helft van je zwangerschap bent;
  • én denkt dat je besmet bent met rodehond;
  • én niet ingeënt bent tegen rodehond;
  • én zelf nooit rodehond gehad hebt.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.