Tekenbeet: voorkomen en controleren

18-05-2021
Tekenbeet: voorkomen en controleren

Lekker wezen wandelen in het bos? Wees alert op teken! Jaarlijks worden er in Nederland een miljoen mensen gebeten door een teek. Het beste is natuurlijk voorkomen, maar hoe controleer je nou goed of je een teek hebt? Je leest het hier.

Zo voorkom je een tekenbeet

Tip 1: Vermijd hoog gras en struiken

Teken zitten graag verstopt in het hoge gras of in struiken. Let dus goed op wanneer je in bossen, parken of tuinen komt! Van maart tot november zijn teken vooral actief, aangezien de temperatuur dan meestal boven de 7 graden is.

Tip 2: Blijf op de wandelpaden

Heel leuk om buiten de gebaande paden te lopen, maar echt slim is het niet. Zo wordt de kans groter dat je een teek krijgt.

Tip 3: Draag bedekkende kleding

Een lekkere wandeling in de natuur maken? Zorg dan voor goed sluitende kleding. Trek dus lange mouwen aan en stop je broekspijpen in je sokken. Gaan je kinderen lekker spelen en ravotten in de natuur? Zet ze dan een hoedje of pet op om hun hoofd tegen teken te beschermen.

Tip 4: Smeer met DEET

Je beschermt jezelf of je kinderen extra tegen teken met een insectenwerend middel met DEET. Dat koop je gemakkelijk bij een drogist of apotheek. Huisartsen adviseren voor volwassen een middel met maximaal 50 procent DEET, voor kinderen mag dit maar maximaal 20 procent zijn.

Tip 5: Doe je kleren buiten uit

Als je in de natuur bent geweest, is het mogelijk dat de teken (nog) niet op je huid zitten, maar wel op je kleding. Daarom is het slim om je kleding buiten uit te trekken en goed uit te schudden. Zo voorkom je dat je een teek mee je huis inneemt en je uiteindelijk alsnog een tekenbeet oploopt. Zie je teken op je kleding zitten? Of vertrouw je het niet helemaal? Was je kleren dan tenminste 30 minuten op 60 graden in de wasmachine, of stop je kleding in de droger om teken te doden.

Tip 6: Koop geïmpregneerde kleding

Ben je vaak in natuurgebieden omdat je er kampeert, wandelt, fietst of hardloopt? Dan is dit nog wel een slimme tip: bescherm jezelf extra met kleren die met een insectenwerend middel zijn behandeld. Geïmpregneerde kleding kan je kopen bij gespecialiseerde outdoorwinkels. Een goede investering!

Volg je altijd netjes deze tips? Heel goed! Dit betekent helaas niet dat je automatisch beschermd bent tegen tekenbeten of dat je nooit meer een teek zult krijgen. Blijf jezelf altijd goed controleren nadat je bent wezen wandelen in het bos. Maar hoe controleer jij jezelf en je kinderen nou het beste?
 

Zo controleer je goed op een tekenbeet:

Tip 1: Check jezelf en je kids al-tijd

Of je nu uren hebt gewandeld in het bos of eventjes hebt gevoetbald in de tuin: je moet altijd goed controleren. Ook als je alleen maar even het gras hebt gemaaid. Gewoon altijd doen dus.

Tip 2: Controleer extra op warme vochtige plekken

Check altijd je hele lichaam op mogelijke tekenbeten, maar doe dit extra zorgvuldig bij warme en vochtige plekken. Denk daarbij aan je oksels, liezen, knieholtes en je bilspleet. Doe dit bij goed licht en gebruik zo nodig een spiegel. Bij je kinderen is het goed om ook vooral op het hoofd, in de nek (op de haargrens) en achter de oren te checken.

Tip 3: Gebruik de gratis Tekenbeet-app

Teken zijn heel klein. In het begin zie je alleen een klein puntje op de huid van zo’n 1 tot 3 millimeter. Het kan dus ook op een moedervlekje lijken. Het verschil? Een teek is zwart en ligt - zeker in het begin - meer OP de huid dan in de huid. Weet je niet zeker of je met een teek te maken hebt? Het RIVM heeft een gratis Tekenbeet-app. Met deze app kan je altijd opzoeken hoe een teek er precies uitziet en hoe je die snel verwijderd, ook als je geen internet hebt (handig!). Download de app hier voor Android en hier voor iPhone/iOS 

Heb je een tekenbeet? Lees dan hier wat je moet doen!

18-05-2021

Theme picker