Verkoudheid bij kinderen: symptomen en tips

Verkoudheid komt regelmatig voor bij kinderen. Bij een verkoudheid is het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel ontstoken. Kinderen kunnen wel tien keer per jaar verkouden worden. Verkoudheid verspreidt zich namelijk gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de lucht of via speelgoed. In deze blog vertellen we je alles over verkoudheid bij kinderen én wat je kunt doen als je kind verkouden is.

Spring snel naar:

Kind pakt een papieren zakdoek

Wat is verkoudheid? 

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de keel, neus en bijholten. Normaal gesproken maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje vocht en slijm (snot) aan. Bij een verkoudheid is dit slijmvlies ontstoken, waardoor het meer slijm gaat maken.

Verkoudheid wordt veroorzaakt door verschillende virussen en is vrij besmettelijk. Het komt regelmatig voor bij kinderen, omdat zij minder weerstand hebben opgebouwd dan volwassenen. Krijgt je kind na een paar dagen verkoudheid meer klachten, zoals koorts , een piepende en/of snelle ademhaling? Of ademt je kind soms ineens een paar seconden niet? Bel in dat geval direct de huisarts(enpost).

Verkoudheid kan ook een symptoom zijn voor andere kinderziekten, zoals mazelenrodehond  of kinkhoest . Houd daarom goed in de gaten hoe de verkoudheid zich ontwikkelt. 

Wat zijn de klachten bij een verkoudheid? 

Een kind met een verkoudheid heeft vaak last van één of meer van de volgende klachten:
 

  • Verstopte neus: doordat het neusslijmvlies ontstoken is, zwelt het slijmvlies op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Hierdoor kan de neus verstopt raken;
  • Loopneus: het slijm kan ook juist uit de neus lopen of achter in de keel lekken;
  • Niezen: door de ontsteking is het slijmvlies geïrriteerd. Dit kan een niesprikkel in de neus geven, waardoor je gaat niezen;
  • Hoesten: door de ontsteking in het slijmvlies kan er in de keel of luchtpijp een hoestprikkel ontstaan waardoor je gaat hoesten;
  • Keelpijn : door een ontsteking van het keelslijmvlies kan je kind keelpijn krijgen. Dit kan ook heesheid veroorzaken als de stembanden ontstoken zijn.

Hoe ontstaat verkoudheid bij kinderen? 

Verkoudheid ontstaat door een virus. Er zijn verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Als je kind dus telkens opnieuw verkouden raakt, is het iedere keer besmet met een ander virus.

Een verkoudheidvirus is erg besmettelijk. Als een besmet persoon hoest, niest of praat, komen er druppeltjes vocht in de lucht, die vervolgens een ander kunnen besmetten. Dit gebeurt vooral als mensen dicht bij elkaar in de buurt zijn. Het verkoudheidsvirus kan ook worden overgedragen via speelgoed, bekers, bestek of handen.

Tips en adviezen als je kind een verkoudheid heeft

Is je kind verkouden? De volgende tips en adviezen helpen je verder:
 

  • Hygiëne
    Besmetting is met een verkoudheidsvirus moeilijk te voorkomen. Een goede hygiëne draagt wel een steentje bij. Leer je kind om bij het hoesten en niezen de elleboog voor de mond te houden. Laat ze ook regelmatig hun handen wassen.
     
  • Gebruik neusspray of neusdruppels
    De klachten kunnen verminderen als je kind neusdruppels of sprays met zoutoplossing of xylometazoline geeft. Deze laatste twee zorgen dat het verstopte gevoel in de neus afneemt. Je kunt deze verschillende druppels of sprays bij de drogist of apotheek kopen. Baby’s en kinderen onder de twee jaar mogen xylometazoline niet gebruiken. Zij mogen alleen de zoutoplossing hebben.
     
  • Vermijd extra irritatie van de slijmvliezen
    Rook (van een sigaret) kan ervoor zorgen dat een verkoudheid veel langer duurt. We raden je aan nooit te roken in ruimtes waar je kind komt.
     
  • Stomen 
    Dit kan de klachten verminderen, maar het versnelt de genezing niet. Stomen kan boven een kom heet water (je moet hier geen menthol poeder of andere toevoeging in te gooien), maar pas op voor verbranding door te hete stoom (water boven de zestig graden Celsius) of door het omstoten van de kom met heet water. Jonge kinderen en baby’s mogen niet stomen, omdat zij extra risico lopen op verbranding. Houd meteen op met stomen als je merkt dat je kind er benauwd of erg onrustig van wordt.
     
  • Maak dichtgeplakte ogen schoon 
    Door de verkoudheid kan een kind ‘snotogen’ krijgen. Er hoopt dan gelige prut of pus op in de ooghoeken. Met een watje met schoon water kun je dit voorzichtig losweken.
     
  • Medicijnen zijn niet nodig 
    Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over, al kan het hoesten, niezen of snotteren soms een paar weken duren. Ook als de verkoudheid langer duurt of als het snot van kleur verandert, hebben medicijnen geen zin. 

Wanneer naar de huisarts bij een verkoudheid? 

Voor een gewone verkoudheid hoeft een kind niet naar de huisarts. Bel de huisarts wel als je kind één of meer van de volgende klachten krijgt:

  • Benauwdheid of piepende ademhaling;
  • sufheid;
  • slecht drinken (minder dan de helft van normaal).

Bel direct de huisarts als:

  • Je kind koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt;
  • je kind jonger dan drie maanden is en koorts krijgt;
  • je kind ontroostbaar blijft huilen;
  • je kind zo suf is dat het niet of nauwelijks reageert;
  • je kind tekenen van uitdroging vertoont: dus bij het slecht drinken (minder dan de helft van normaal) ook nog eens (bijna) niet plast.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.