Do’s en dont’s bij hoesten

Ben je continu aan het hoesten, proesten en kuchen? Schrik je af en toe van jezelf omdat je net klinkt als een blaffende hond? En slaap jij (en je partner)  slecht door die verschrikkelijke hoestaanvallen? Lees dan hier wat je het best kunt doen tegen je hoest.

Man hoest in zijn hand

 

Tip 1: Zorg voor een schone lucht - thuis én op werk

Hoesten is een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen schoon te maken. Zorg dat de lucht die je in inademt dus schoon is. Zorg voor een goede ventilatie thuis én op je werk en vermijd rokerige ruimtes.

Tip 2: Stop met roken

Roken is voor veel, heel veel, dingen slecht en zeker ook voor hoesten. Stoppen met roken vermindert je hoestklachten.

Tip 3: Schraap je keel zo min mogelijk

Probeer zo min mogelijk je keel te schrapen. Als je vaak je keel schraapt, krijg je een schrale keel wat weer kan zorgen voor een hoestprikkel. Zo kom je dus niet van je hoestbuien af.

Tip 4: Stomen

Met hoesten maak je je luchtwegen schoon. Door het slijm op te hoesten, verwijder je rookdeeltjes, stof en slijm uit je luchtpijp, keel of longen. Je kan dit slijm ook verwijderen zónder te hoesten. Hoe? Stomen! Door te stomen boven een kom met heet water kan je ervoor zorgen dat het vastzittende slijm loskomt. Doe trouwens niets extra in het water; dingen als menthol of eucalyptus helpen niet (al wordt dat wel vaak beweerd). Die extra middelen kunnen je slijmvliezen namelijk extra irriteren.

Tip 5: Drink thee met honing

Drink iets warms zoals thee, dat helpt soms ook om het slijm dat vastzit in je keel los te maken. Is je keel schaal of heb je een kriebelhoest? Dan is het ook lekker om je keel te ‘smeren’ met thee. Voeg aan je thee een extra eetlepel honing toe voor extra resultaat. Ook het zuigen op een dropje helpt tegen een schrale keel en die vervelende kriebelhoest.

Tip 6: Laat je niet gek maken

Er worden veel hoestmiddelen en slijmoplossende drankjes verkocht. De werking van al deze middelen is echter nog nooit wetenschappelijk bewezen. Lekker laten liggen dus. Óók de middeltjes bij de apotheek en drogist. Ze helpen niet tegen je hoest of slijm en zeker niet om je hoestklachten sneller te laten genezen.

Dit is de oorzaak van jouw hoest

Als je veel moet hoesten, dan is het slijmvlies aan de binnenkant van je luchtwegen geprikkeld. Daardoor maakt je lichaam extra slijm aan wat ervoor zorgt dat je moet hoesten. Het hoesten is dus een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen weer schoon te krijgen. Het hoesten kan komen doordat:

  • Je luchtwegen ontstoken zijn. Vaak gebeurt dit door een verkoudheid.
  • Je veel rookt of in een omgeving bent waar veel wordt gerookt.
  • Je allergisch reageert op een bepaalde stof, dieren, gras- of boompollen, zoals bij astma.
  • Je chemische stoffen hebt ingeademd, zoals chloor of ammoniak.
  • Je maagzuur terugkomt in je keel.

Soms moet je hoesten zonder dat er veel slijm vrijkomt. Dan heb je last van een droge of kriebelhoest. Hoe vervelend een droge hoest ook is; artsen kunnen er vaak geen oorzaak voor vinden. Hoest gaat bijna altijd binnen twee tot drie weken vanzelf over. Geduld is een schone zaak.

Bekijk ook onze video: 

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.