Koortslip: 6 do's en don'ts

Temperaturen onder het vriespunt, frisse wind maar wel een lekker zonnetje. Het weer dat je in Nederland kan spotten. Heerlijk die zon en kou op je gezicht maar laten dat nu juist ook extra triggers zijn om het herpesvirus weer te activeren. En op een koortslip zit je natuurlijk nooit te wachten. Lees onderstaande tips om koortslipvrij de winter door te komen.

Vrouw smeert lippenbalsem op haar lippen

Koortslip herpes simplex virus

Ook wel koortslip, koortsuitslag, herpes labialis, herpes simplex infectie of dat rode pijnlijke plekje op je lip. Hoe je het ook noemt, het is een vervelende kwaal. Het ontstaat door een besmettelijk herpesvirus. Als dit virus eenmaal is binnengedrongen in je lichaam, kom je er niet meer vanaf. Het virus blijft aanwezig in je lichaam zonder dat het actief is. Een koortslip is te herkennen aan rode blaasje op de lippen. Vaak jeukt, brandt en tintelt het.

Tip 1: An apple a day…

…keeps the doctor away. Heb je een keer wat minder slaap, ben je ziek, heb je meer stress of eet je een week lang wat ongezonder dan normaal? Het zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat het herpes virus opnieuw actief wordt. Een algemeen advies is dus om gewoon gezond te blijven leven, goed te eten en goed te slapen.

Tip 2: Een potje met vet

Bescherm je lippen tegen de UV-stralen. Extra belangrijk wanneer de zon schijnt! Zelfs als de zon niet schijnt is het verstandig je lippen goed te verzorgen en in te smeren met een lippenbalsem met een beschermingsfactor. Daarnaast is het sowieso goed om je lippen vet te houden.

Tip 3: Voorkom besmetting!

De meeste besmetting komt van binnenuit, we hebben het als kind gehad en het virus draag je bij je. Heb je het nog niet eerder gehad? Dan wil je een besmetting natuurlijk voorkomen. Dat klinkt logischer dan het is. Want uiteindelijk proef je toch even de wijn van de ander. Wees alert, neem niet zomaar een slok uit iemand anders zijn glas en pas op met het gebruiken van elkaars lippenbalsem. Zorg daarbij voor goede hygiëne en was je handen regelmatig. Niet iedereen weet dit, maar besmetting kan ook ontstaan bij orale seks. Als je een koortslip hebt kun je iemand genitale herpes geven (het omgekeerde is uiteraard ook waar).

Te laat! Wat nu?

Is het voor bovenstaande tips al te laat? Blijf niet te lang afwachten maar kom direct in actie. Lees onderstaande tips en trek een sprintje naar de apotheek.

Tip 4: Can’t touch this

Onthoud dat het belangrijk is om de blaasjes op je lippen niet aan te raken. Het vocht in de blaasjes is het meest besmettelijk. Als de blaasjes zijn opgedroogd, is het grootste besmettingsgevaar geweken. Probeer daarbij de korstjes er niet af te krabben.

Tip 5: Antivirale crème, zinkzalf & hydrocolloïdpleisters

Wil je het genezingsproces versnellen, dan doe je er goed aan om direct vanaf het begin dat je de koortslip voelt opkomen een antivirale crème te smeren. Het idee hierachter is dat deze de uitbraak beperkt. Echter bij veel mensen blijkt dit niet zoveel te doen. Heb je blaasjes, dan kan je overgaan op een zinkzalf. Dit zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Het is een gepriegel maar hydrocolloïdpleisters kunnen ook goed werken. In de apotheek kunnen ze je goed informeren over speciale koortslipcrèmes.

Tip 6: Last but not least!

Een koortslip verdwijnt bijna altijd vanzelf. Zijn er na twee weken nog steeds blaasjes aanwezig? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.