6 tips om ‘s nachts kuitkrampen te voorkomen

Lig je lekker te slapen… word je ineens wakker… KRAMP! Dat is op z’n zacht gezegd niet lekker wakker worden. Er zijn mensen die heel vaak ‘s nachts last hebben van kuitkrampen. Ben jij er ook een?  Hieronder staan tips die de kans op kuitkramp verminderen.

Benen op gras

Tip 1: Stay hydrated

Het is belangrijk om genoeg te drinken op een dag. Te weinig vocht vergroot de kans op kuitkrampen. Drink daarom netjes anderhalf tot twee liter per dag.

Tip 2: Minder alcohol

Wat ook helpt is minder alcohol drinken. Helemaal geen alcohol drinken is natuurlijk het best, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. 

Tip 3: Iets minder fanatiek

Sport je veel? En intensief? Dan is het slim om een tijdje wat minder intensief te sporten en te kijken of dit helpt. Kuitkramp ontstaat namelijk vaak door overbelasting of vermoeidheid van de spieren in je kuiten.

Tip 4: Zorg voor goede stappers

Draag goede schoenen. Zo zorg je ervoor dat je voeten en benen goed ondersteund worden met als resultaat minder vermoeide of overbelaste kuitspieren.

Tip 5: Een andere slaaphouding

Het kan ook helpen om ‘s nachts in een andere houding proberen te slapen. Bijvoorbeeld: op je zij met opgetrokken benen of slapen met je benen omhoog. Om met je benen omhoog te kunnen slapen heb je trouwens geen supersonisch bed nodig: leg gewoon een kussen onder je onderbenen en voila!

Tip 6: Warm bad

Neem een lekker warm bad voordat je je bed in duikt. Een warm bad stimuleert de doorbloeding in je kuiten en zorgt (hopelijk) voor minder kramp.

Word je toch nog wakker met kuitkramp?

  • Ga snel uit bed en leun voorover met je handen tegen de muur.
  • Strek je been naar achteren - zorg dat je voet en hiel op de grond blijven staan.
  • Blijf zo staan tot de kramp wegtrekt.

Geen zin of puf om uit bed te gaan? Trek dan zo ver mogelijk je tenen naar jezelf toe, zodat je kuitspieren ook opgerekt worden.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.