Last van luizen? Dit kan je eraan doen

Last van hoofdluis betekent jeuk, krabben en vooral veel gedoe. Een goede reden dus om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Voor je het weet zit het hele gezin met z’n handen in het haar, lekker te krabben! Hoe je zo snel mogelijk van luizen afkomt? Dat lees je hier.

Vrouw krabt aan haar haar

Kammen, kammen, en kammen

Het beste advies tegen hoofdluis: twee weken lang elke dag met de speciale luizenkam door het haar. Het kost soms wat tijd, zeker als je dochter van die mooie lange lokken heeft, maar volgens huisartsen is dit het beste advies. Met zo’n kam verwijder je makkelijk en snel alle luizen en neten die zich hebben verzameld in het haar. Niet alle neten komen natuurlijk op hetzelfde moment uit, daarom is het echt belangrijk om het kammen twee weken goed vol te houden. Denk je na drie dagen niks meer te zien? Stop dan dus niet met kammen, want voor je het weet zit je hele gezin weer te krabben.

Perfect kammen tegen hoofdluis doe je zo:

 1. Gebruik een speciale luizenkam
  Een borstel of kam heeft iedereen in huis, maar een luizenkam is écht wat anders. Je kan een speciale luizenkam, met plastic tanden, of een netenkam, met metalen tanden, kopen bij de drogist of apotheek. Altijd handig om deze standaard in huis te hebben. Echt doen!
   
 2. Kam goed
  Let erop dat je echt vanaf de hoofdhuid helemaal doorkamt tot aan de punten. Zorg dat je elk stukje haar volledig luis- en netenvrij hebt gemaakt, anders is de kans groot dat er toch nog wat achterblijven. Het is niet alleen voor jezelf fijn om grondig te kammen; de kans dat je anderen besmet wordt dan ook kleiner. Daar zijn ze je dankbaar voor.
   
 3. Kam met nat haar
  Kammen met een speciale luizenkam is vaak een gepriegel. Sommige mensen hebben een flinke bos haar en anderen hebben vaak klitten. Daarom is het makkelijker om te kammen als je haar nat is. Je kan ook een beetje crèmespoeling of anti-klit shampoo gebruiken om het kammen wat makkelijker te maken.
   
 4. Maak de kam goed schoon
  Dit is een hele belangrijke: zorg dat je de kam helemaal schoonmaakt na het kammen. Dit kan je doen met heet water en zeep of door te desinfecteren met 70% alcohol. Zo voorkom je dat er luizen of neten in de kam blijven zitten en je deze vervolgens weer door het haar kamt.
   
 5. Gebruik lotion
  Tijdens het kammen kun je gebruik maken van een lotion. Je kunt hiervoor een speciale anti-luizen lotion gebruiken, maar een gewone conditioner van de drogist werkt even goed; kies dan wel voor een lotion met dimeticon. De lotion kun je elke dag gebruiken, tijdens de kambehandeling. Er zijn ook anti luizen lotions met echte insecticiden. Dit is een sterk middel. Daarom wordt aangeraden om dit laatste type lotion niet vaker dan één keer per week te gebruiken.

Alles wassen hoeft niet bij hoofdluis

Bij luizen denk je al snel aan je wasmachine die overuren moet draaien. Helemaal niet nodig zeggen huisartsen! Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat goed kammen al voldoende is. Dus laat die kleding, jassen, sjaals, mutsen, beddengoed en knuffels lekker zoals het is. Scheelt een hoop tijd en gedoe.

Werkt het kammen tegen hoofdluis niet?

Blijf jij of je kind na twee weken nog steeds last hebben van luizen? Koop dan een anti-luizen lotion; het beste is een lotion met dimeticon. De lotion kun je elke dag gebruiken, tijdens de kambehandeling. Het kammen houdt dan helaas nog niet op, want ook met het gebruik van zo’n middel is het advies om twee weken lang te blijven kammen. Er zijn ook anti luizen lotions met echte insecticiden, dit is een sterk middel. Daarom wordt aangeraden om dit laatste type middelen niet vaker dan één keer per week te gebruiken.

Hulde aan de luizenmoeder

Als je hoofdluis ontdekt bij je kind, meld dit dan zo snel mogelijk op school en/of het kinderdagverblijf. Zo kunnen andere ouders hun kind ook op luizen controleren en als het nodig is snel behandelen. Hoe minder kinderen luizen hebben, hoe kleiner de kans dat jouw kind (weer) luizen krijgt. Hulde aan alle luizenmoeders dus!