Last van verstopping? Hier lees je tips!

Het doen van een grote boodschap lucht vaak op. Vervelend als dit niet lukt. Bij verstopping (obstipatie) lukt het niet goed om te poepen. Als je minder dan drie keer per week poept, heb je last van een verstopping. Lees hier wat je zelf kan doen tegen verstopping.

witte broodjes in een rieten mand

Tip 1: Drink genoeg

Gezond eten en drinken is heel belangrijk voor een goede spijsvertering. Verstopping kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je te weinig drinkt. Zorg daarom dat je tenminste anderhalf tot twee liter water per dag drinkt.

Tip 2: Eet vezelrijk

Zorg dat je elke dag genoeg vezels binnenkrijgt. Waarom? Vezels houden vocht vast in je darm. Je krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting, ook wordt de werking van je darm gestimuleerd. Vezels zitten vooral in: volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten, fruit, volkoren biscuit, muesli(repen), rijstwafels en popcorn. Zorg dat je per dag 30 gram vezels binnenkrijgt. Goed om te weten is dat er géén voedingsvezels in vlees, ei, kaas en andere melkproducten zitten.

Tip 3: Blijf bewegen

Probeer elke dag minstens een half uur goed te bewegen. Dat hoeft niet aan één stuk door, drie keer tien minuten of twee keer een kwartier is bijvoorbeeld ook prima. Onder goed bewegen valt wandelen, fietsen, rennen, zwemmen en zelfs tuinieren. Te doen dus. En het is belangrijk: door jouw lichaamsbeweging komen ook je darmen in bewegingen, waardoor je ontlasting beter op gang komt.

Tip 4: Ga naar de wc als je moet

Als je voelt dat je moet poepen, ga dan ook naar de wc. Dit klinkt logisch, maar veel mensen stellen het stiekem toch uit. Te weinig tijd, geen zin om op kantoor te gaan… Dit is niet goed. Als je telkens de aandrang om te poepen negeert, dan voel je op een gegeven moment ook minder goed wanneer je moet poepen. De poep blijft daardoor langer in je darmen zitten en wordt zo droger en harder. Dit zorgt voor meer verstopping.

Gaat de verstopping niet over?

Neem dan contact op met je huisarts. Er bestaan bijvoorbeeld medicijnen om een verstopping te verminderen. Je kan ook een afspraak maken bij een diëtiste.