Zo kom je van een verstopt oor af

Oren zijn er om te horen, uiteraard. Soms gaat dat even wat minder goed. Hoor je minder goed met één oor? Heb je een verstopt gevoel en doet je oor soms pijn? Dan kan je een verstopt oor hebben. Lees hier wat je tegen die oorprop kan doen.

Vrouw laat haar oor zien bij oorpijn

Tips bij een verstopt oor:

 1. Blijf van je oren af
  Peuter niet in je oor met wattenstaafjes of andere smalle voorwerpen, zo druk je eventueel oorsmeer alleen maar verder je oor in.
 2. Maak alleen de buitenkant schoon
  Wil je je oren toch schoonmaken? Maak dan alleen het buitenste deel van de gehoorgang schoon met een velletje toiletpapier of een tissue.
 3. Oorsmeer is ergens goed voor...
  Veel mensen vinden het hebben van een oorsmeer een onsmakelijk idee, maar je lichaam maakt dit natuurlijk niet voor niets aan. Als je oorsmeer wil weghalen, haal dan alleen zichtbaar oorsmeer weg. Dus ga niet met een wattenstaafje ver je oor in om te zien of je daar ook nog wat oorsmeer kan weghalen.
 4. Druppeltjes olie
  Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten. Let trouwens op: als je een gaatje in je trommelvlies of trommelvliesbuisjes hebt moet je niet druppelen, overleg dan even met je huisarts over wat je het best kunt doen.

Is je gehoorgang volledig gestopt?

Dan is het slim om een afspraak te maken bij je huisarts. Je huisarts zal eerst controleren of je verminderde gehoor écht door een oorsmeerprop komt. Als dit het geval is, dan kan je huisarts je oor uitspuiten. 

Hoe krijg je een verstopt oor?

Een oorsmeerprop ontstaat als je oorsmeer niet meer weg kan uit je oor. Doordat er nog steeds oorsmeer wordt gemaakt, hoopt het zich op en ontstaat er een prop. Je oor raakt zo verstopt. 

Mensen met een smalle gehoorgang of veel haargroei in de gehoorgang, krijgen hier sneller last van. Een verstopt oor kan ook komen doordat mensen hun oorsmeer terug het oor in duwen, bijvoorbeeld met wattenstaafjes, of doordat mensen hun gehoorgang afsluiten met bijvoorbeeld een gehoorapparaat of oordop.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.