6 tips tegen veel zweten

Op een terrasje in de zon, tijdens de sportles in de sportschool, bij een spannend gesprek op werk… zweten. Hoewel we het niet altijd even prettig vinden, hoor het zweet bij ons lichaam. Gelukkig maar. Zo raakt je lichaam z’n warmte tenminste kwijt. Toch komen die klotsende oksels soms op een ongelukkig moment. Lees daarom hier zes tips tegen veel zweten.

zweetdruppels op voorhoofd

Tip 1: Wassen

Jezelf wassen helpt absoluut tegen vervelende geurtjes. Zo voorkom je dat bacteriën je zweet omzetten in geurstoffen (dan pas gaat je zweet ‘stinken’, zweet zelf is namelijk reukloos). Om jezelf schoon te houden hoef je echt niet tien keer per dag onder de douche te gaan springen, jezelf even onder de oksels wassen met een washandje is al voldoende. Probeer zo min mogelijk zeep te gebruiken, daar blijft je huid mooier van.

Tip 2: Verbloemen

Denk na over wat je ‘s ochtends uit de kast trekt. In een strak, effen shirtje zie je sneller zweetvlekken dan in een loshangend bloesje. Ook in kleren met printjes en verschillende kleuren vallen zweetvlekken minder op. Bovendien is het slim om elke dag schone kleding aan te trekken, want alleen ‘oud’ zweet kan gaan stinken. Dus heb je een belangrijke presentatie gehad op werk? Dan heb je vast wat meer gezweet dan normaal (misschien onbewust). Shirtje in de wasmand, dus.

Tip 3: Luchtige kleding

Probeer luchtige en wijde kleding te dragen. Zorg dat je kleding ventileert, dus geen latex pakje.. Grapje natuurlijk, maar de juiste kleding zorgt ervoor dat je het minder snel warm krijgt en je zweet makkelijker kan verdampen. Het advies: laagjes! Zo kan je makkelijk wat uittrekken als je het te warm krijgt.

Tip 4: Ondergoed en sokken

Als je iets spannend vindt, dan zweet je vooral in je handpalmen, voetzolen, oksels en liezen. Dan gebeurt ook bij heftige emoties als angst of schrik. Denk maar eens na, als je plotseling geschrokken bent dan breekt het zweet je daarna vaak even uit. Een tip is om ondergoed en sokken te dragen van materiaal dat vocht goed opneemt, omdat je op die plekken veel zweet. Draag daarom alleen ondergoed en sokken van katoen, wol of linnen.

Tip 5: Ga voor leer

Heb je erg last van zweetvoeten? Ga dan voor échte leren schoenen, die ventileren beter. Het lekkerst zijn natuurlijk helemaal geen schoenen, maar op blote voeten naar werk is ook zo wat. In de zomer kan je natuurlijk wel mooie open schoentjes dragen. Heb je vette sneakers die je graag aandoet, maar (waarschijnlijk) niet van leer zijn? Probeer dan eens absorberende inlegzolen.

Tip 6: Deo met aluminiumzouten

Zo ongeveer elke deodorant belooft je minder zweet. Klopt dat wel? Je raadt het vast al: nee. Alleen deo’s met aluminiumzouten kan je zweten, tijdelijk, verminderen. Trouwens, er gaan verhalen rond dat deodorant borstkanker zou kunnen veroorzaken. Dat is niet waar. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat er geen verband is tussen borstkanker en het gebruik van deodorant met parabenen of aluminium chloorhydraat.

Wanneer naar de huisarts?

Sommige mensen zweten veel meer dan anderen. Ook wanneer ze gewoon rustig op een stoel zitten en er totaal geen aanleiding is om te zweten. Soms kan dat komen door een medische oorzaak. Neem daarom bij veel zweten zonder duidelijke oorzaak even contact op met je huisarts. Die kan je een lotion of crème met aluminiumzouten of een tablettenkuur voorschrijven.