Gonorroe: wat is het en hoe herken en behandel je de symptomen?

Heb je last van pijn of een branderig gevoel bij het plassen, groene afscheiding van de vagina of een druiper? Dan heb je misschien wel gonorroe. Een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Je kunt gonorroe ook hebben zonder dat je er iets van merkt. Vervelend, omdat je zo zonder dat je het weet anderen kunt besmetten. In deze blog lees je alles over gonorroe.

Spring snel naar: 

Twee handen houden elkaar vast

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie veroorzaakt een infectie van de plasbuis, vagina en baarmoedermond, keel of anus. Je kunt gonorroe hebben, zonder dat je klachten hebt. Op die manier kun je ongemerkt anderen besmetten. Gelukkig is gonorroe goed te genezen, als je er snel bij bent.

Welke symptomen geeft gonorroe?

De eerste klachten ontstaan twee dagen tot twee weken na je besmetting met gonorroe. Vrouwen merken vaak weinig of niets van gonorroe, bij mannen zijn de klachten meestal wat duidelijker.

Gonorroe symptomen vrouw

 • Groene afscheiding van de vagina, die vaak vreemd ruikt;
 • pijn of een branderig gevoel bij het plassen;
 • keelpijn;
 • jeuk of een branderig gevoel bij de anus.

Een onbehandelde gonorroe infectie kan zich uitbreiden naar de onderbuik en eileiders. De eileiders kunnen dan dicht komen te zitten, waardoor je meer kans hebt op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Gonorroe symptomen man
 

 • Branderig gevoel bij het plassen;
 • druiper: geelgroene pus of slijmerige, doorzichtige afscheiding die uit de penis druppelt;
 • ontstoken prostaat of bijbal;
 • keelpijn;
 • jeuk of een branderig gevoel bij de anus.

Hoe krijg je gonorroe?

Gonorroe wordt veroorzaakt door de gonorroe-bacterie, genaamd Neisseria gonorrhoeae. Deze zit op het slijmvlies van de vagina, penis, keel of anus van iemand die besmet is en veroorzaakt daar een infectie. Tijdens onveilig vaginaal, oraal of anaal contact kan deze bacterie worden overgedragen. Je kunt gonorroe niet krijgen van het zitten op een toiletbril of bijvoorbeeld van zwemwater.

Vrij veilig om de soa gonorroe te voorkomen

Je kent het gezegde vast wel: voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt natuurlijk ook voor gonorroe. Veilig vrijen is de beste manier om gonorroe te voorkomen. Veilig vrijen betekent:
 

 • Gebruik een mannen- of vrouwencondoom tijdens de seks, zowel bij vaginale als anale als orale seks.
 • Heb je een nieuwe vaste relatie? Doe beiden een soa test voordat je besluit om zonder condooms verder te gaan. Als je (nog) geen kinderen wilt, denk dan samen na over anticonceptie.
 • Zorg dat je condooms bij je hebt als je (misschien) seks hebt en ga er niet van uit dat de ander dit regelt. Bedenk dat je altijd nee mag zeggen als jullie beiden geen condoom hebben.
 • Zorg dat je niet hetzelfde condoom gebruikt als je wisselt van standje. Ga dus niet eerst met hetzelfde condoom in de anus en dan in de vagina.

Gonorroe-test. Hoe werkt dat?

Als je misschien gonorroe hebt, kun je bij de huisarts een soa-test laten afnemen. Dit heeft pas zin vanaf drie weken na de besmetting, omdat vanaf dat moment de bacterie pas kan worden aangetoond. In sommige gevallen, bij duidelijke klachten, kan de infectie al eerder worden opgespoord. In dat geval kun je vaak ook direct met de behandeling starten.

Testen op gonorroe kan op twee manieren.

 • Via een urinetest: je vangt je urine op in een potje, dat wordt beoordeeld door het laboratorium. Het is belangrijk vooral het eerste beetje urine op te vangen, daar zitten de meeste bacteriën in. 
 • Via een swab: de huisarts neemt met een wattenstaafje afscheiding uit de vagina, plasbuis, anus of keel af. Je kunt dit eventueel ook zelf afnemen. De afscheiding wordt door het laboratorium beoordeeld.

Binnen een paar dagen is de uitslag van de test bekend en kan indien nodig worden gestart met de behandeling.

Gonorroe behandelen

Als uit de test komt dat je een gonorroe infectie hebt, schrijft de huisarts je antibiotica voor. Waarschijnlijk is dit een eenmalige injectie van ceftriaxon. Als je daar niet tegen kunt, krijg je antibiotica van vier tabletten van azitromycine voorgeschreven.

Naast dat jij de antibioticakuur gebruikt, is het ook belangrijk dat je partner de antibioticakuur krijgt. Zo voorkom je dat je elkaar opnieuw besmet. Na de antibioticakuur is gonorroe nog tot ruim een week besmettelijk. Zorg dus dat je gedurende die tijd helemaal geen seksueel contact hebt. Ook niet met condoom.

Voorkom de verspreiding en gevolgen van gonorroe

Informeer zo snel mogelijk al je (vroegere) seksuele partner(s) tot minimaal een half jaar terug, als je besmet bent met gonorroe. Het is namelijk belangrijk dat ook zij een test doen om verspreiding te voorkomen. Ook als ze geen klachten hebben. Het kan best spannend zijn om je partner(s) hiervoor te waarschuwen. Als je dit zelf niet goed durft, kun je ook de GGD vragen om je te helpen of naar de website Partnerwaarschuwing.nl gaan. Via deze website kun je anoniem seksuele partner(s) waarschuwen. Vraag je huisarts om een code om gebruik te maken van deze service.

Wanneer neem je contact op met de huisarts bij gonorroe?

Als je denkt dat je mogelijk gonorroe of een druiper hebt, is het altijd belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan je helpen:

 • Als je je wilt laten testen op gonorroe of andere soa's; 
 • als je (ex)partner gonorroe heeft; 
 • als je verschijnselen hebt van gonorroe; 
 • als de klachten na behandeling niet weggaan of terugkomen; 
 • als je na de behandeling onveilige seks hebt gehad met een besmette / onbehandelde partner.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.