Heb ik een bijholteontsteking?

11-02-2019

Ben je verkouden en voel je ook druk in je bovenkaak of je voorhoofd? Doet het pijn als je bukt of kauwt? Dan heb je misschien wel last van een bijholteontsteking. Hier lees je wat de symptomen van een bijholteontsteking zijn en wat het precies is.

 

 

De symptomen van een bijholteontsteking:

1. Je bent verkouden of bent het geweest

Een bijholteontsteking begint bijna altijd met een ‘gewone verkoudheid’ zoals een lopende, snotterige of verstopte neus en veel niezen. Ook kan je door het snot dat naar achter in je keel lekt veel moeten hoesten.

2. Je voelt druk of pijn in je bovenkaak, gezicht of voorhoofd

Als je last hebt van een bijholteontsteking, dan voel je vaak druk of pijn in je bovenkaak, gezicht of voorhoofd. Dat komt omdat je bijholten links en rechts van je neus in het bot van je bovenkaak en voorhoofd zitten.

3. Je ruikt minder

Door een bijholteontsteking kan je minder goed ruiken, ook als je verkoudheid al over is.  

4. De wortels van je boventanden en kiezen zijn gevoelig

Je kaakholten zijn ontstoken, daardoor kunnen de wortels van je bovengebit ook gevoelig zijn. Net onder je kaakholten beginnen namelijk de tandwortels van je boventanden.  

5. Kauwen en bukken doet pijn

Met kauwen en bukken komt er extra druk op je neusbijholten. Dat kan dus pijn opwekken of extra pijn geven.

6. Je wang is opgezwollen

Meestal zit de ontsteking aan één kant van je gezicht, links of rechts. Het kan zijn dat je wang aan die kant ook opzwelt.

7. Je hebt koorts

Je lichaamstemperatuur kan door een bijholteontsteking hoger worden dan 38 graden Celsius.


Een bijholteontsteking, wat is het precies?


Dacht je bij het lezen van de symptomen net vaak ja? Dan kan je last hebben van een bijholteontsteking. Je hebt vier bijholten: links en rechts van je neus in het bot van je bovenkaak (de kaakholte) en links en rechts van je neus in het bot van je voorhoofd (de voorhoofdsholte). Al die bijholten staan via een kleine opening in verbinding met de neus-keelholte.

Bij elke verkoudheid raakt het slijmvlies van je neus-keelholte en het slijmvlies van je bijholten ontstoken. Dat zorgt ervoor dat het slijmvlies opzwelt en veel slijm (snot) gaat produceren. Vandaar dat je zoveel gaat snotteren. Je krijgt een bijholteontsteking wanneer de bijholten en neus-keelholte echt dicht gaat zitten door de slijmvlieszwelling en het vele snot. Het snot wordt steeds dikker en kan er (bijna) niet meer uitlopen. Het wordt zo eigenlijk te vol in je bijholtes. Daarom krijg je bij een bijholteontsteking zo’n drukkend of pijnlijk gevoel in je gezicht.  

Wil je weten wat je kan doen om de klachten van een bijholteontsteking te verminderen? Lees dan hier onze tips.

11-02-2019