Gecombineerde leefstijlinterventie via Arts en Zorg

Iedereen wil zo gezond mogelijk leven. Toch kan dat soms best lastig zijn, bijvoorbeeld door een ziekte. Dan is hulp nooit verkeerd.  Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) geeft u deze hulp. Bij GLI gaat u aan de slag met een leefstijlcoach om gezonder en vitaler door het leven te gaan. Op deze pagina leest u meer over GLI. 

Plan afspraak met huisarts

Op deze pagina leest u:

Wat is gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)?

Gecombineerde leefstijlinterventie is een behandeltraject dat zich richt op het verbeteren van uw gezondheid door het aanpassen van uw leefstijl. Uw leefstijl is de combinatie van uw voeding, beweging, slaap en ontspanning. 

GLI kan de kwaliteit van uw leven verbeteren. Dit bereikt u door gezonder te eten, gedragsveranderingen te maken en meer te bewegen. Tijdens het GLI-traject wordt u daarbij geholpen door een leefstijlcoach. GLI is een intensief tweejarig traject. Er wordt van u verwacht dat u gemotiveerd en actief betrokken bent. 

Bij enkele locaties wordt het GLI-programma CooL aangeboden in combinatie met de MiGuide app. Tijdens dit programma begeleidt een leefstijlcoach u via groepssessies en persoonlijke online videogesprekken. Daarnaast kunt u de MiGuide app gebruiken om stap voor stap gezonder te leven. 

Voor wie is GLI?

De gecombineerde leefstijlinterventie is ontwikkeld voor mensen met overgewicht. U komt voor dit behandeltraject in aanmerking als u:

  • boven de 18 jaar bent, overgewicht heeft (een BMI van 25 of hoger) en een verhoogd risico heeft op diabetes mellitus type 2;
  • boven de 18 jaar bent, overgewicht heeft (een BMI van 25 of hoger)  en een hart- of vaatziekte hebt;
  • obesitas heeft (BMI van 30 of hoger).

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt? Neem dan contact op met de huisarts. 

Wat houdt een GLI-traject in?

Een GLI-behandeltraject bestaat uit een intakegesprek en coaching door meerdere individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten. In het intakegesprek maakt u kennis met uw leefstijlcoaches. Samen bespreekt u uw doelen en het plan voor de aankomende tijd. Daarna heeft u regelmatig contact met uw coach en zorgverleners. Zij geven u advies en tips om u te helpen uw leefstijl steeds gezonder te maken. 

De onderwerpen die in dit behandeltraject besproken worden, zijn:

  • Gezonde voeding- en eetgewoonten;
  • hoe komt u in beweging en blijft u in beweging (hoe start u met sporten?);
  • beter slaapritme;
  • meer ontspanning;
  • maak acties een succes;
  • gezond leven betekent plannen.

Heb ik een verwijzing nodig voor een GLI-behandeling?

Ja. Als u een GLI-traject wilt volgen, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Neem daarom eerst contact op met de huisarts bij Arts en Zorg als u hier interesse in heeft. Na de verwijzing kunt u terecht bij de leefstijlcoach.

Wordt gecombineerde leefstijlinterventie vergoed?

Ja. Alle GLI-trajecten die bewezen effectief zijn, zijn opgenomen in uw basisverzekering. Deze worden dus vergoed. Op dit moment zijn er drie erkende GLI-trajecten: CooL, BeweegKuur en Slimmer. Arts en Zorg werkt daarom alleen samen met deze programma’s.