Het hormoonstaafje: voor- en nadelen van deze anticonceptie

Het hormoonstaafje is een wat minder bekend voorbehoedsmiddel. Het is een staafje van 4 cm lang dat door de huisarts in je bovenarm wordt aangebracht. Het kan ongeveer drie jaar blijven zitten, gedurende die tijd hoef je dus niet aan anticonceptie te denken. Welke soort anticonceptie het best bij je past, hangt af van wat je belangrijk vindt. In deze blog vertellen we je alles over het hormoonstaafje.

Spring snel naar:

Hormoonstaafje als anticonceptie

Wat is het hormoonstaafje? 

Het hormoonstaafje is een soepel, dun staafje van vier centimeter lang dat in je bovenarm zit. Het staafje geeft het hormoon progestageen af aan je lichaam. Het staafje zit vlak onder de huid, maar daar zie je verder niets van. Het staafje kan drie jaar blijven zitten. Gedurende die tijd hoef je niet aan anticonceptie te denken. Het hormoonstaafje kan gewoon door de huisarts worden geplaatst.

Hoe werkt een hormoonstaafje?

In het hormoonstaafje zit één hormoon, genaamd progestageen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je geen eisprong hebt, waardoor je niet zwanger kan worden. Als er toch een eicel vrijkomt, kan die zich niet nestelen in de baarmoeder. Progestageen zorgt er namelijk ook voor dat het slijm aan de baarmoedermond dikker wordt. Hierdoor komt het zaad van de man daar minder goed doorheen én kan een bevrucht eitje zich niet vastmaken aan je baarmoeder.

Hoe betrouwbaar is een hormoonstaafje? 

Het hormoonstaafje is erg betrouwbaar. Dit betekent dat de kans dat je toch zwanger wordt bij gebruik van het hormoonstaafje heel klein is: van de tienduizend vrouwen met het hormoonstaafje worden er ongeveer vijf per jaar alsnog zwanger. Belangrijk om te weten: het hormoonstaafje beschermt je niet tegen soa's.

Bijwerkingen van het hormoonstaafje

Het hormoonstaafje heeft, net als veel medicijnen, verschillende bijwerkingen. Gelukkig heeft niet iedereen daar last van. Als je wel bijwerkingen hebt, verdwijnen deze meestal binnen drie maanden. Mogelijke bijwerkingen van het hormoonstaafje zijn:
 

  • Acne;
  • haaruitval;
  • hoofdpijn;
  • lichte invloed op je stemming (stemmingswisselingen);
  • minder zware menstruaties;
  • pijn in je borsten;
  • wegblijven van de menstruatie.

De voor- en nadelen van het hormoonstaafje

Het hormoonstaafje heeft, net als alle voorbehoedsmiddelen, een aantal voor- en nadelen. We sommen ze even voor je op.

De voordelen van het hormoonstaafje:

  • Je hoeft maar één keer in de drie jaar aan anticonceptie te denken;
  • ook als je overgeeft of diarree hebt is het hormoonstaafje betrouwbaar;
  • je menstruatie wordt vaak minder zwaar. Sommige vrouwen worden zelfs helemaal niet meer ongesteld.

De nadelen van het hormoonstaafje:
 

  • Je bent niet beschermd tegen soa’s;
  • het hormoonstaafje moet worden ingebracht door een huisarts;
  • je kunt zelf niet bepalen wanneer je ongesteld wordt. Sommige mensen worden onregelmatig ongesteld en/of hebben last van bloedverlies.

Hoe gaat het plaatsen van een hormoonstaafje? 

De keuze voor een voorbehoedsmiddel is erg persoonlijk. Er zijn veel opties, ieder met eigen voor- en nadelen. Daarom is het zinvol om voor het kiezen van anticonceptie in gesprek te gaan met je huisarts. Samen kun je alle mogelijke opties afwegen tegen je eigen wensen en behoeften. Als uit het gesprek blijkt dat een hormoonstaafje een goede keuze is, maak je een nieuwe afspraak bij de huisarts om het staafje te plaatsen. Dit gaat als volgt:

  • Meestal plaatst de huisarts het hormoonstaafje tijdens of vlak na je ongesteldheid. Dat heeft een aantal voordelen: je bent dan zeker niet zwanger én het staafje beschermt meteen. Als je het staafje op een andere dag laat plaatsen moet je soms eerst een zwangerschapstest doen én beschermt het staafje pas na zeven dagen tegen een ongewenste zwangerschap. Je kunt in de tussentijd een condoom gebruiken als je seks hebt.
  • De huisarts plaatst het hormoonstaafje aan de onderkant van je bovenarm. Ben je rechtshandig? Dan plaatst de huisarts het staafje in je linkerarm.
  • De huisarts verdooft je huid plaatselijk met een prik. Hierdoor voel je niet dat de huisarts het staafje onder je huid plaatst.
  • Vervolgens plaatst de huisarts het hormoonstaafje met een dikke naald onder je huid.
  • Als laatste krijg je een pleister en soms ook een drukverband. Het drukverband moet vaak een dag blijven zitten. De plek waar je geprikt bent kan nog een paar dagen een beetje pijn doen.

Het hormoonstaafje zit onder je huid, maar je kunt het niet zien zitten. Je kunt het staafje wel voelen, wanneer je er met je vinger op drukt. Voel je het hormoonstaafje niet meer? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe gaat het verwijderen van een hormoonstaafje? 

Houd zelf goed bij wanneer het hormoonstaafje geplaatst is en wanneer je een nieuw hormoonstaafje moet krijgen (na drie jaar). Bijvoorbeeld door de datum in je agenda of telefoon te zetten. Maak op tijd een afspraak bij de huisarts om het staafje te laten verwijderen en eventueel direct een nieuw staafje te laten plaatsen. Het verwijderen van het staafje gaat als volgt:

  • De huisarts verdooft je arm eerst met een prik;
  • vervolgens maakt de huisarts een heel klein sneetje in je arm om het staafje te kunnen verwijderen.

Je kunt het hormoonstaafje natuurlijk ook eerder laten verwijderen. Als het staafje uit je arm gehaald is, komt je ongesteldheid vaak snel weer terug.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.