De minipil: uitleg en bijwerkingen van deze anticonceptie

Een variant op de anticonceptiepil is de minipil; hier zit maar één hormoon in, progestageen in. Je kunt de minipil gebruiken als je geen oestrogeen hormoon mag hebben, bijvoorbeeld omdat je net bent bevallen en borstvoeding geeft. Welke soort anticonceptie het best bij je past, hangt af van wat je belangrijk vindt. In deze blog vertellen we je alles over de minipil

Spring snel naar:

Minipil als anticonceptie

Wat is de minipil? 

De minipil is een kleine pil waar één hormoon in zit: progestageen. Het is een variant op de anticonceptiepil, waar twee hormonen in zitten: progestageen én oestrogeen. De minipil is geschikt als je geen oestrogeen mag gebruiken, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. De eerste zes weken na de bevalling, kan de gewone anticonceptiepil namelijk invloed hebben op de productie en samenstelling van de melk. Daarom wordt in die tijd de minipil aangeraden als je borstvoeding geeft.

Hoe werkt de minipil? 

Door het hormoon progestageen in de minipil word je niet zwanger. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat je geen eisprong hebt en het slijm in je baarmoedermond dikker wordt. Hierdoor kan het zaad van de man daar minder goed doorheen komen en kan een eventueel bevrucht eitje zich niet vastmaken in je baarmoeder.

Hoe slik ik de minipil? 

Start je net met het gebruik van de minipil? Als je met de minipil begint op de eerste dag van je ongesteldheid, ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Start je later tijdens je ongesteldheid? Gebruik dan de eerste zeven dagen een condoom tijdens het vrijen.

Ben je net bevallen? Drie weken na je bevalling kun je starten met de minipil. Start je binnen vier weken na je bevalling? Dan ben je direct beschermd. Als je later met de minipil start, gebruik dan de eerste zeven dagen een condoom tijdens de seks.

Het slikken van de minipil werkt als volgt:

  • Je slikt de minipil elke dag. Je hebt dus geen stopweek (die je bij de gewone pil wél hebt);
  • na de laatste pil uit je strip, begin je meteen met een nieuwe strip;
  • slik de minipil het liefst altijd op ongeveer hetzelfde tijdstip.

Hoe betrouwbaar is de minipil? 

De minipil is erg betrouwbaar, net als de gewone anticonceptiepil. Dit betekent dat de kans dat je toch zwanger wordt bij gebruik van de minipil heel klein is: van de duizend vrouwen die de minipil gebruiken, worden per jaar drie vrouwen toch zwanger. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de minipil altijd rond dezelfde tijd inneemt en hem niet vergeet. Belangrijk om te weten: de minipil beschermt je niet tegen soa’s.

De minipil vergeten - wat nu? 

Om de betrouwbaarheid van de minipil te kunnen garanderen is het belangrijk dat je deze niet vergeet. Ben je de minipil toch vergeten? Dan gelden dezelfde regels als bij de anticonceptiepil:

  • Minder dan twaalf uur na je vaste tijd van slikken
    Neem de minipil alsnog zo snel mogelijk in en ga als normaal door met het slikken van de minipil op je vaste tijd. Ook als dit betekent dat je twee pillen op dezelfde dag slikt. Op deze manier blijf je beschermd.
     
  • Twaalf uur of langer na je vaste tijd van slikken
    Je bent minder goed beschermd. Bekijk je bijsluiter voor meer informatie over wat je kunt doen.

Daarnaast wordt de minipil minder betrouwbaar wanneer je last hebt van overgeven of diarree. Ook hier gelden dezelfde regels als bij de anticonceptiepil:

  • Betrouwbaarheid na overgeven
    Heb je last van overgeven binnen vier uur na het slikken van je pil? Neem dan binnen twaalf uur na je vaste tijd een extra pil. Ben je te laat of blijf je maar overgeven en lukt het niet binnen twaalf uur na je vaste tijd een extra pil te nemen? Bekijk dan je bijsluiter voor meer informatie over wat je kunt doen. Als je vier uur of later na het innemen van de pil moet overgeven, hoef je niets te doen. Je bent dan gewoon beschermd.
     
  • Betrouwbaarheid na diarree 
    Als je diarree hebt nemen je darmen de minipil minder goed op, waardoor deze minder goed werkt. Doe hetzelfde als bij het vergeten van de pil; probeer binnen twaalf uur na je vaste tijd een pil in te nemen (dit werkt alleen als je geen diarree meer hebt) of raadpleeg je bijsluiter.

Vergeet je de pil vaker? Misschien heb je iets aan deze tips:
 

  • Zorg dat de pil onderdeel wordt van je routine: doe het tegelijk met iets anders wat je elke dag rond een vaste tijd doet, zoals tandenpoetsen;
  • leg de pilstrip op een goed zichtbare plaats, bijvoorbeeld op je nachtkastje;
  • laat elke dag op een vast tijdstip een wekker van je mobiele telefoon afgaan om je aan de pil te herinneren;
  • bewaar een extra pilstrip in je tas als je niet elke dag thuiskomt;
  • je kunt er ook voor kiezen om een voorbehoedsmiddel te gaan gebruiken waar je niet zo vaak aan hoeft te denken. Bijvoorbeeld het spiraaltje , het hormoonstaafje of de prikpil. Je kunt dit overleggen met je huisarts.

Bijwerkingen minipil

Mogelijke bijwerkingen van de minipil zijn:

  • Pijn in je borsten;
  • haaruitval;
  • hoofdpijn;
  • puistjes;
  • lichte invloed op je stemming;
  • heel vaak een klein beetje bloedverlies;
  • bloedverlies op een onverwacht moment.

Niet iedereen heeft last van deze bijwerkingen. Als je wel bijwerkingen hebt, verdwijnen deze meestal na de eerste paar maanden.

Je hebt geen hoger risico op trombose wanneer je de minipil gebruikt.

Na een paar maanden kan de minipil ook een effect hebben op je menstruatie. Vaak word je helemaal niet meer ongesteld, soms wel met tussentijds onverwachts bloedverlies. Wordt je wel nog ongesteld? Dan kun je je ongesteldheid, in tegenstelling tot met de anticonceptiepil, niet uitstellen.

De voor- en nadelen van de minipil

De minipil heeft, net als alle voorbehoedsmiddelen, een aantal voor- en nadelen. We sommen ze even voor je op.

De voordelen van de minipil:

  • De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen.
  • Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft.
  • Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden. De hormonen blijven niet lang achter in je lichaam.

De nadelen van de minipil:

  • Je moet er iedere dag aan denken dat je de minipil inneemt.
  • De minipil is minder betrouwbaar als je overgeeft of diarree hebt.
  • Je kunt niet zelf bepalen wanneer je ongesteld wordt.
  • De minipil beschermt je niet tegen een soa.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.