Het vrouwencondoom: de voor- en nadelen van deze anticonceptie

Een bekende vorm van anticonceptie is het condoom. Maar wist je dat er naast het condoom voor mannen er ook een condoom is voor vrouwen? Het vrouwencondoom beschermt, net als het condoom voor mannen, zowel tegen zwangerschap als tegen een soa. Welke soort anticonceptie het best bij je past, hangt af van wat je belangrijk vindt. In deze blog vertellen we je alles over het vrouwencondoom.

Spring snel naar:

condoom voor vrouwen op roze achtergrond

Wat is een vrouwencondoom?

Een vrouwencondoom is een plastic hoesje dat je voor het vrijen in je vagina inbrengt. Het ziet eruit als een soort plastic zakje, met twee ringen erin. De ringen zijn erg buigzaam. Het vrouwencondoom is erg dun, waardoor je het bijna niet voelt. Het vrouwencondoom beschermt zowel tegen zwangerschap als tegen soa’s.

Hoe werkt het vrouwencondoom?

Als je tijdens de seks een vrouwencondoom draagt, vangt het vrouwencondoom bij het klaarkomen het sperma op. Hierdoor komt er geen zaad in de vagina, waardoor het beschermd tegen zwangerschap. Daarnaast komt de penis niet tegen het slijmvlies van de vagina aan. Daardoor zijn jullie beiden beschermd tegen de meeste soa’s. Het vrouwencondoom beschermt niet tegen soa’s bij anale seks of tijdens het pijpen.

Hoe gebruik je het vrouwencondoom?

 • Wist je dat een vrouwencondoom over de datum kon gaan? Check daarom altijd voor gebruik even de houdbaarheidsdatum op het pakje!
 • Scheur voorzichtig het pakje open. Let op met scherpe nagels of een schaar; daardoor kan het vrouwencondoom kapot gaan.
 • Doe het vrouwencondoom in je vagina voordat de penis de vagina in gaat. Dit hoeft niet tijdens het vrijen, je kunt het vrouwencondoom ook al eerder inbrengen.
 • Het vrouwencondoom bevat twee ringen. De kleine ring op de bodem van het zakje duw je diep in je vagina. De grotere ring rond de opening van het zakje blijft buiten je vagina.
 • Haal het zakje uit je vagina nadat je partner is klaargekomen. Knijp het zakje goed dicht zodat het zaad er niet uit komt.
 • Gooi het vrouwencondoom na gebruik in de vuilnisbak en was je handen. Je kunt een vrouwencondoom maar één keer gebruiken.

Je kunt het vrouwencondoom samen met glijmiddel gebruiken, hierdoor glijdt het makkelijker. Je kunt alle soorten glijmiddel gebruiken.

Hoe betrouwbaar is het vrouwencondoom?

Het vrouwencondoom is betrouwbaar, tenminste als je het goed gebruikt. Het is iets minder betrouwbaar dan het condoom voor mannen. Van de 1.000 paren die het vrouwencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 50 vrouwen toch zwanger. Als je het vrouwencondoom niet goed gebruikt, is de kans op zwangerschap vele malen groter; namelijk 210 vrouwen van de 1.000 paren.

Je kunt natuurlijk naast het gebruik van het vrouwencondoom ook een ander voorbehoedsmiddel gebruiken, om zwangerschap te voorkomen. Bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het hormoonstaafje of het spiraaltje. Zo verminder je de kans om zwanger te worden.

De voor- en nadelen van het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom heeft, net als alle voorbehoedsmiddelen, een aantal voor- en nadelen. We sommen ze even voor je op.

De voordelen van het vrouwencondoom:

 • Het beschermt tegen zwangerschap én tegen soa’s.
 • Je kunt het gemakkelijk zelf kopen bij de supermarkt, apotheek, drogist of online.
 • Je kunt het vrouwencondoom al voor de seks indoen.
 • Sommige mensen vinden het vrouwencondoom fijn om te gebruiken wanneer ze seks willen hebben tijdens de menstruatie.

De nadelen van het vrouwencondoom:

 • Je moet er elke keer bij de seks aan denken én het ook bij je hebben.
 • Als het vrouwencondoom niet goed wordt omgedaan, kan de penis naast het vrouwencondoom de vagina in gaan of kan er sperma uit het vrouwencondoom in de vagina lekken.
 • Je kunt het vrouwencondoom zien zitten aan de buitenkant van de vagina.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.  

Bekijk voor meer informatie ook onze blog over anticonceptie.