Shigella (bacillaire dysenterie): wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Last van koorts, buikkrampen en diarree? Dat klinkt als buikgriep en in de meeste gevallen ís het dat ook. Een klein percentage van deze gevallen wordt veroorzaakt door de darmbacterie Shigella. Die loop je vaker op in het buitenland én als je als man seks hebt met andere mannen. Hoewel vervelend, gaat het vaak vanzelf weer over. Wat is Shigella precies? Hoe herken je de symptomen? En wat kun je ertegen doen? Dat lees je in deze blog!

Spring snel naar:

last van buik, handen op buik

Wat is Shigella?

Shigella (bacillaire dysenterie) is een besmettelijke bacterie die buikgriep. koorts en diarree veroorzaakt. De bacterie loop je meestal op in het buitenland. Met name als je als man seks hebt met andere mannen. Shigella gaat gelukkig meestal vanzelf weer over.

Welke symptomen geeft Shigella?

Vaak krijg je 1 tot 3 dagen na je Shigella-infectie last van klachten. Meestal voel je je na 4 dagen weer beter, maar dat kan ook 10 tot 14 dagen duren. Mogelijke klachten zijn:

  • Koorts
  • Diarree (soms met bloed erbij)
  • Buikkrampen

Je blijft ongeveer een maand na je infectie nog besmettelijk, ook als je al lang geen klachten meer hebt. Daardoor kun je de bacterie gemakkelijk doorgeven zonder dat je het weet. Denk je dat je klachten hebt? De huisarts kan dan eventueel een onderzoek van je ontlasting laten uitvoeren om dit te bevestigen.

Hoe krijg je Shigella?

Shigella kun je krijgen als je met je penis, tong, vinger in of rond de anus gaat van iemand die besmet is.  Je kunt het ook krijgen als je seksspeeltjes deelt die tussendoor niet goed zijn schoongemaakt. Shigella is namelijk een bacterie, die wordt overgedragen via voedsel. Op die manier komt de bacterie in de poep van iemand die besmet is terecht.

Hoe voorkom je Shigella?

Shigella is een soa. De volgende tips helpen om te voorkomen dat je Shigella krijgt óf doorgeeft:

  • Was je handen nadat je naar de wc bent geweest én voordat je gaat eten;
  • was je handen voor en na de seks;
  • heb geen seks met iemand die diarree heeft;
  • gebruik een opengeknipt condoom of beflapje bij kontlikken;
  • neem een douche voor de seks;
  • deel geen seksspeeltjes óf zorg dat je ze heel goed schoonmaakt voor gebruik.

Behandeling van Shigella

Meestal heb je geen behandeling nodig wanneer je last hebt van Shigella. De infectie gaat vanzelf weer over. Zorg dat je genoeg rust neemt én genoeg drinkt. Doordat je diarree hebt, verliest je lichaam namelijk veel meer vocht dan normaal.

Ben je erg ziek? Neem dan even contact op met je huisarts. Hij of zij kan eventueel antibiotica voorschrijven. Let ook goed op dat je geen anderen besmet, zeker als je met eten of in de zorg werkt. Na infectie blijft de bacterie namelijk nog ongeveer een maand in je lichaam. Ga voor de zekerheid pas weer aan het werk als je zeker weet dat je geen drager meer bent van de bacterie.

Bekijk voor meer informatie ook onze blog over soa’s en veilig vrijen.