Pseudokroep bij kinderen: symptomen en tips

Heeft je kind met name ’s nachts last van een blaffende hoest (klinkend als een zeehond) met een piepende ademhaling en benauwdheid? Dat kunnen symptomen van pseudokroep zijn. pseudokroep wordt ook wel valse kroep genoemd. Het is een ontsteking in de keel die voornamelijk voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Een pseudokroepaanval kan best wel eng zijn. Gelukkig kan pseudokroep geen kwaad en gaat de aanval binnen enkele uren vanzelf weer over. In deze blog lees je alles over pseudokroep, wat het precies is en wat je kunt doen als je kind een pseudokroep aanval heeft.

Spring snel naar:

Klein kind speelt met gele blokken op de grond

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een ontsteking van de keel die met name voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar oud. Deze kinderziekte zorgt ervoor dat het slijmvlies in de keel van je kind dikker wordt, waardoor je kind het benauwd krijgt en hard moet hoesten. Het is een blaffende hoest, die je kan vergelijken met het geluid van een zeehond. Pseudokroep kan best eng zijn, maar gelukkig is het in de meeste gevallen geen reden tot paniek. Een aanval van pseudokroep, ook wel valse kroep genoemd, gaat binnen enkele uren vanzelf weer over.

Wat zijn de klachten bij pseudokroep?

Pseudokroep komt altijd opeens opzetten, daarom spreken we ook wel over een aanval van pseudokroep. Zo’n aanval van pseudokroep ziet er bijna altijd zo uit:

  • Je kind voelt zich niet ziek en is hoogstens een beetje verkouden.
  • ’s Avonds of ’s nachts wordt je kind huilend wakker.
  • Je kind moet hoesten; een blaffende hoest die lijkt op het geluid van een zeehond.
  • Je kind voelt zich benauwd. Tijdens de inademing hoor je een gierend geluid.
  • Sommige kinderen zijn hees.
  • Je kind heeft geen koorts <38 graden).

De aanval gaat binnen een paar uur vanzelf weer over. Dan kan je kind weer rustig verder slapen. Soms blijft het bij deze ene aanval van pseudokroep, maar het kan ook zo zijn dat je kind nog een paar nachten last heeft van dit soort aanvallen. 

Hoe ontstaat pseudokroep?

Pseudokroep ontstaat door een virus. Dit virus zorgt voor een ontsteking van de keel. Pseudokroep is besmettelijk. Als een besmet persoon hoest, niest of praat, komen er druppeltjes vocht in de lucht, die vervolgens anderen kunnen besmetten. Volwassenen en oudere kinderen worden meestal niet zo ziek van pseudokroep, het blijft vaak bij een verkoudheid en soms wat heesheid. Je kind gewoon lekker blijven knuffelen dus! Juist nu is dat extra belangrijk.

Tips en adviezen als je kind pseudokroep heeft

Heeft je kind een aanval van pseudokroep? Volg dan deze tips op:

  • Blijf rustig.
    Jje kind is benauwd en moet vaak ook huilen. Daarom is het belangrijk om als ouders/verzorgers rustig te blijven, zodat je je kind kan kalmeren. Als je kind zich wat kalmer voelt, kan het ook al iets vrijer ademhalen. Probeer je kind af te leiden door bijvoorbeeld een verhaaltje voor te lezen. Ontspanning, rust en een warme omgeving zijn erg belangrijk;
  • Rechtop zitten.
    Zorg dat je kind rechtop zit (vaak doet je kind dit al uit zichzelf), zo kan het beter ademhalen;
  • Stomen.
    Het is niet bewezen dat warme, vochtige lucht helpt bij pseudokroep, maar de ervaring leert dat het vaak toch rust kan geven. Je kunt op verschillende manieren stomen:
    • Ga 20 tot 30 minuten met je kind in een lekker warm bad zitten.
    • Ga met je kind in de badkamer zitten met de deur dicht en zet 10 tot 20 minuten de warme douche aan. Als je kind het stomen niet prettig vindt, kun je er gewoon mee stoppen.
  • Drinken.
    Drinken helpt om de keel te verzachten. Geef je kind bijvoorbeeld warme thee met honing of suiker. Let op: kinderen die jonger zijn dan een jaar mogen geen honing hebben;
  • Medicijnen zijn meestal niet nodig bij pseudokroep. In sommige gevallen schrijft een huisarts wel medicijnen voor.

Wanneer contact opnemen met de huisarts als je kind pseudokroep heeft?

Neem direct contact op met de huisarts(enpost) als je kind:

  • Erg benauwd is en dit niet minder wordt als je de bovenstaande adviezen volgt;
  • erg suf is;
  • erg onrustig is.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.