Psychologische zorg bij Arts en Zorg

Heeft u steeds meer moeite om uw werk los te laten? Ervaart u hevige stress? Of zit u in een verwerkingsproces waar u niet doorheen komt? Het is niet prettig als u zich mentaal niet fit voelt. Onze huisartsen en POH-GGZ helpen u graag verder. Soms geeft een gesprek al voldoende steun. En soms heeft u meer hulp nodig. Lees hieronder alles over onze psychologische zorg.

Maak meteen een afspraak Vind een praktijk bij u in de buurt

Op deze pagina leest u: 

Wat is psychologische zorg?

Psychologische zorg helpt u als u last heeft van psychische of mentale klachten, zoals somberheid of veel stress. De huisarts biedt deze psychische hulp door met u in gesprek te gaan over uw mentale klachten. 

Daarnaast is er op elke locatie van Arts en Zorg een POH-GGZ aanwezig. Dit zijn praktijkondersteuners voor de geestelijke gezondheidszorg. De POH-GGZ is opgeleid om op een laagdrempelige manier te ondersteunen bij psychische klachten. Vaak zijn het Sociaal Psychiatrische Verpleegkundige of Psychologen die als POH-GGZ werkzaam zijn. 

Tot slot, is het natuurlijk mogelijk om u door te verwijzen naar psychologen waar wij mee samenwerken. 

Wat doet een POH-GGZ?

Tijdens een kennismakingsgesprek vraagt de POH-GGZ naar uw klachten en situatie. Vervolgens kijken jullie samen naar oplossingen die u het beste helpen. Denk bijvoorbeeld aan vervolggesprekken met de POH-GGZ, waarin u advies krijgt of samen doelen opstelt waar u de komende tijd mee aan de slag gaat. 

Ook kunt u worden doorverwezen naar een GZ-psycholoog, maatschappelijk werker of een GGZ-instelling. Uw POH-GGZ of huisarts verwijst u door naar de juiste zorgverlener of zorginstelling. De POH-GGZ kent uw klachten namelijk het best. 

Soms stelt de POH-GGZ voor om e-health te gebruiken. Hierbij kunt u via speciale online programma’s werken aan uw klachten of problemen. Daarbij kan u online contact hebben met een zorgverlener, maar het kan ook zijn dat u alleen bepaalde vragen beantwoordt om erachter te komen hoe het met u gaat. 

Wat zijn psychische klachten?

Psychische klachten zijn klachten die te maken hebben met uw gevoelens, gedachten of gedrag. Iedereen ervaart deze klachten verschillend. Veelvoorkomende psychische klachten zijn:

  • Somberheid of depressie;
  • burn-out;
  • angststoornis of paniekaanval;
  • stress;
  • verslaving;
  • persoonlijkheidsstoornis;
  • eetstoornis;
  • ADHD;
  • slaapproblemen;
  • moeheid of lichamelijke klachten kunnen symptomen zijn van psychische klachten.

Welke psychologische zorg wordt niet vergoed in de basisverzekering?

Alle psychologische zorg buiten afspraken met uw POH-GGZ om worden niet vergoed vanuit uw basisverzekering. Zoals de afspraken met psychologen.   

Of uw zorg in aanmerking komt voor een vergoeding is dus afhankelijk van uw zorgverzekeringspakket en de afspraken die uw zorgverzekeraar heeft gemaakt met een specifieke zorgverlener. Vraag dit altijd goed na bij uw zorgverzekeraar. Zo voorkomt u onverwachte kosten.

Heb ik voor een POH-GGZ een verwijzing nodig?

Ja, wanneer u belt krijgt u eerst een afspraak met een huisarts die vervolgens samen met u bespreekt of het nodig is om een afspraak met de POH-GGZ te maken. Als dat zo is, verwijst de huisarts u door. Ook kan de POH-GGZ of uw huisarts u doorverwijzen naar een psycholoog.