Chlamydia: hoe herken je het en wat kan je er tegen doen?

Chlamydia is de soa die in Nederland het vaakst voorkomt. Dat komt omdat je chlamydia kunt hebben zonder dat je er iets van merkt. Als je onveilige seks hebt, kun je het vervolgens doorgeven aan anderen. Chlamydia komt met name voor onder jongeren. Het is belangrijk om je te laten testen als je mogelijk chlamydia hebt opgelopen. Een onbehandelde infectie kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Lees in deze blog wat chlamydia is, hoe je het herkent en wat je ertegen kunt doen.

Spring snel naar:

Onderboek van vrouw hangt laag op haar benen

Wat is chlamydia? 

Chlamydia is de soa die wordt veroorzaakt door de bacterie chlamydia trachomatis. Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende soa. Met name onder jongeren. Dat komt omdat veel mensen, voornamelijk vrouwen, vaak geen klachten krijgen van een chlamydia-infectie. Hierdoor is de kans groter dat je het ongemerkt aan anderen doorgeeft.

Als je chlamydia onbehandeld laat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo krijgen per jaar zo’n duizend vrouwen vruchtbaarheidsproblemen vanwege een onbehandelde chlamydia infectie. Het is daarom belangrijk om je te laten testen als de kans aanwezig is dat je chlamydia hebt opgelopen. Ook als je geen symptomen hebt.

Welke symptomen geeft chlamydia? 

Wanneer je besmet bent met chlamydia, merk je daar zoals gezegd meestal niets van. Als je wel klachten krijgt, beginnen die vaak één tot drie weken na de besmetting. De klachten verschillen voor mannen en vrouwen.

Chlamydia symptomen vrouw
Ongeveer 25% van de vrouwen krijgt klachten nadat zij chlamydia heeft opgelopen. De symptomen zijn:

  • Symptomen die lijken op een blaasontsteking: pijn of een brandend gevoel bij het plassen;
  • pijn in je onderbuik; veranderde vaginale afscheiding (andere kleur, geur of hoeveelheid);
  • pijn tijdens het vrijen;
  • bloeden uit je vagina na het vrijen;
  • bloeden uit je vagina wanneer je niet menstrueert.

Een onbehandelde chlamydia infectie kan zich uitbreiden naar de onderbuik en eileiders. De eileiders kunnen dan dicht komen te zitten, waardoor je meer kans hebt op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Chlamydia symptomen man
Ongeveer 50% van de mannen krijgt klachten nadat hij chlamydia heeft opgelopen. De symptomen zijn: 

  • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen;
  • 's ochtends waterige tot geelgroene afscheiding uit de plasbuis;
  • pijn in de balzak of bij het poepen.

Chlamydia lijkt bij mannen geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid.

Hoe krijg je chlamydia? 

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Chlamydia trachomatis. Deze bacterie zit in het slijmvlies van de vagina, penis of anus van iemand die besmet is. Tijdens onveilig seksueel contact kan deze bacterie worden overgedragen. Besmetting door orale seks komt zelden voor bij chlamydia.

Voorkom de gevolgen van chlamydia: vrij veilig

Als je chlamydia wilt voorkomen, is veilig vrijen de beste manier. Vrij veilig door:
 

  • Een mannen- of vrouwencondoom te gebruiken tijdens de seks, zowel bij vaginale als anale als orale seks;
  • in een nieuwe relatie beiden een soa test te doen voordat je besluit om zonder condooms verder te gaan. Als je (nog) geen kinderen wilt, denk dan samen na over anticonceptie;
  • altijd condooms bij je te hebben als je (misschien) seks hebt. Ga er niet van uit dat de ander dit regelt. Bedenk dat je altijd nee mag zeggen als jullie beiden geen condoom hebben;
  • te zorgen dat je niet hetzelfde condoom gebruikt als je wisselt van standje. Ga dus niet eerst met hetzelfde condoom in de anus en dan in de vagina.

Testen op chlamydia. Hoe werkt dat? 

Neem contact op met de huisarts als je denkt dat je misschien chlamydia hebt. De huisarts kan dan een soa-test bij je afnemen. Heb je klachten? Dan neemt de huisarts direct een test bij je af. Als je geen klachten hebt, heeft de test pas zin vanaf drie weken na besmetting. Vanaf dat moment kan de bacterie pas worden opgespoord. Binnen een paar dagen na de test is de uitslag bekend.

Chlamydia test voor vrouwen
Om chlamydia bij een vrouw vast te stellen is onderzoek van de afscheiding uit de vagina nodig. Je kunt zelf met een wattenstokje afscheiding afnemen en dat in een buisje doen. Dit noemen we ook wel een vaginale swab.

Chlamydia test voor mannen
Om chlamydia bij een man vast te stellen is onderzoek van de urine vaak voldoende. Vang vooral het eerste gedeelte van de urine op in een potje.

Chlamydia test bij anale klachten
Als je klachten hebt aan de anus, zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel, neemt de huisarts met een soort wattenstokje afscheiding uit de anus af.

Chlamydia behandelen

Als uit de test komt dat je een chlamydia-infectie hebt, schrijft de huisarts je antibiotica voor. Dit is waarschijnlijk azitromycine of doxycycline. Het is belangrijk dat je de antibioticakuur helemaal afmaakt.

Naast dat jij de antibioticakuur moet slikken, is het belangrijk dat je partner tegelijkertijd ook de antibioticakuur slikt, zodat je elkaar niet opnieuw besmet. Na de antibioticakuur is chlamydia nog tot ruim een week besmettelijk. Zorg dus dat je gedurende die tijd helemaal geen seksueel contact hebt, ook niet met condoom. Soms wordt na je behandeling nogmaals een soa test afgenomen, om zeker te weten dat je niet meer geïnfecteerd bent.

Voorkom verspreiding van chlamydia

Heb je een chlamydia infectie? Informeer dan zo snel mogelijk je (vroegere) seksuele partner(s), tot minimaal een half jaar terug. Het is belangrijk dat je partners ook een test laten doen. Ook als ze geen klachten hebben. Door te testen op chlamydia kan voorkomen worden dat de soa zich verder verspreidt.

Als je het spannend vindt om je partner(s) hiervoor te waarschuwen, kan je de GGD om hulp vragen of naar de website Partnerwaarschuwing.nl gaan. Via deze website kun je anoniem seksuele partner(s) waarschuwen. Vraag je huisarts om een code om gebruik te maken van deze service.

Contact opnemen met de huisarts bij chlamydia

Als je denkt dat je mogelijk chlamydia hebt, is het altijd belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan helpen:

  • Als je je wilt laten testen op chlamydia of andere soa’s;
  • als je wilt starten met antibiotica;
  • als de klachten na behandeling niet weggaan of terugkomen;
  • als je na de behandeling onveilige seks hebt gehad met een besmette / onbehandelde partner.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.