Bof bij kinderen: symptomen en de BMR vaccinatie

De bof. Dat klinkt misschien heel vrolijk, maar niets is minder waar. Het is namelijk een zeer besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het bofvirus. Je herkent de bof aan een opgezwollen wang. Gelukkig komt de bof inmiddels weinig voor, omdat bijna alle kinderen in Nederland worden ingeënt tegen de bof. In deze blog vertellen we je alles over de bof, de klachten en de vaccinatie.

Spring snel naar:

Kindje met blond haar ligt te slapen op de bank

Wat is bof?

De bof is een besmettelijke kinderziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het zorgt voor een ontsteking van de speekselklier, waardoor deze opzet. Omdat de klier in de wang, in de buurt van het oor zit, zwelt de wang van je kind op. Gelukkig komt de bof inmiddels weinig voor in Nederland, omdat bijna alle kinderen in Nederland worden ingeënt tegen de bof met de BMR-vaccinatie.

Wat zijn de klachten bij bof?

Eén op de drie kinderen die de bof krijgt, heeft geen klachten. De bof komt en gaat, zonder dat je het door hebt. Als je kind wel last van klachten krijgt, zijn dit vaak de volgende:

  • Je kind krijgt eerst koorts.
  • Vervolgens raakt de speekselklier ontstoken. Hierdoor zwelt één en soms twee wangen op. Dit kan pijn doen. Na ongeveer een week wordt de zwelling minder.
  • De speekselklieren in de keel en onder de tong raken soms ontstoken.
  • Het doet pijn om te slikken, kauwen, eten en de mond ver open te doen.
  • Eén op de tweehonderd kinderen die de bof hebben, krijgen een hersenvliesontsteking. Deze geneest in de meeste gevallen goed, maar soms kan je kind aan één oor doof worden.
  • Vrouwen met bof krijgen soms pijn links of rechts in de onderbuik, dat kan wijzen op een ontsteking aan een van de eierstokken.
  • Mannen met de bof kunnen een ontstoken zaadbal krijgen. De pijn in de zaadbal kan zich verder verspreiden naar de onderbuik.

In totaal is je kind vaak ongeveer twee weken ziek.

Hoe krijg je bof?

De bof is een besmettelijke kinderziekte , die wordt veroorzaakt door het zogenaamde bofvirus. De bof wordt gemakkelijk doorgegeven als een besmet persoon praat, niest of hoest. Daarbij komen namelijk kleine druppeltjes vrij, die via de lucht op iemand anders terecht komen. Je kunt de bof ook doorgeven via je handen, speelgoed, bekers of bestek.

Na besmetting duurt het nog twee tot drie weken voordat je kind ziek wordt van de bof. Je kind kan al anderen besmetten voordat het zelf last krijgt van klachten. De besmettelijke periode van de bof is een week: vanaf twee dagen voordat de wang dik wordt tot vijf dagen daarna.

Hoe werkt de BMR-vaccinatie tegen bof?

In Nederland worden via het Rijksvaccinatieprogramma vaccinaties aangeboden aan kinderen. Onder dit programma vallen diverse vaccinaties die samen beschermen tegen twaalf verschillende, ernstige infectieziekten. Eén van de vaccinaties die kinderen krijgen aangeboden is de BMR-vaccinatie. Deze beschermt tegen een drietal infectieziekten: de B staat voor bof, de M voor mazelen en de R voor rodehond. Kinderen krijgen de vaccinatie twee keer. Eén keer als ze veertien maanden oud zijn en één keer als ze negen jaar zijn.

Na de eerste vaccinatie is 95% van de kinderen beschermt tegen de drie infectieziekten. Na de tweede inenting loopt dit aantal verder op tot meer dan 99%. Ouders ontvangen een brief met daarin de informatie, adres en tijdstip voor de vaccinatie van hun kind. Dit gebeurt automatisch, daar hoef je verder niets voor te doen.

Wat kun je doen als je kind bof heeft?

Er zijn helaas geen medicijnen tegen de bof. De volgende tips en adviezen kunnen je verder helpen als je kind de bof heeft:

  • Heeft je kind koorts? Zorg dan dat het dunne kleding draagt die losjes om het lichaam zit en geef het een lakentje in bed. Zo kan het lichaam goed de warmte kwijt. Heeft je kind het koud? Geef het dan tijdelijk een extra dekentje. Zorg dat je kind regelmatig wat drinkt of een waterijsje eet. Voldoende eten is minder belangrijk.
  • Zure smaakstoffen prikkelen de speekselklieren. Soms kan dat pijn doen. Let dus op met het geven van eten of drinken met een hoog zuurgehalte. Onder andere vruchtensappen hebben een hoog zuurgehalte. Sla die dus even over.
  • Geef je kind wat extra aandacht door samen een spelletje te doen of voor te lezen uit een boek. Dat leidt je kind af van de pijn.
  • Vertel op het kinderdagverblijf of op school dat je kind de bof heeft. Zo kunnen andere ouders worden gewaarschuwd over een mogelijke besmetting. Je kind mag gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf toe. Je kind was namelijk al besmettelijk voor anderen, voordat de eerste klachten ontstonden.
  • Je kind hoeft niet in bed te blijven liggen en hoeft ook niet alleen maar thuis te zitten. Gewoon lekker spelen en naar buiten dus. Het is wel belangrijk dat je kind genoeg rust krijgt, zodat het lichaam zich kan herstellen.
  • Heeft je kind veel pijn? Dan kun je eventueel een paracetamol geven.

Wanneer contact opnemen met de huisarts bij bof?

In de meeste gevallen herstelt je kind vanzelf van de bof  binnen twee weken. In sommige gevallen moet je wel contact op te nemen met de huisarts:

  • Je kind drinkt veel minder dan normaal. Een goede richtlijn is: minder dan de helft van wat je kind normaal drinkt.
  • Je kind gaat heel snel ademen of wordt benauwd.
  • Je kind krijgt een grauwe huidskleur.
  • Neem met spoed contact op met de huisarts(enpost) als je kind suf en erg ziek wordt, gaat braken, blijft huilen en/of klaagt over hoofdpijn.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.