Buikpijn bij kinderen: mogelijke oorzaken en adviezen

Buikpijn bij kinderen komt vaak voor: één op de tien kinderen heeft regelmatig last van buikpijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Buikgriep, verstopping of bijvoorbeeld blaasontsteking. Soms is de oorzaak niet duidelijk. Bij ruim de helft van de kinderen blijkt na onderzoek dat er geen duidelijke reden is voor buikpijn. Soms krijgt je kind buikpijn omdat het last heeft van spanning of stress. Sommige kinderen zijn daar gevoeliger voor dan anderen. In deze blog lees je alles over buikpijn bij kinderen, hoe het kan ontstaan en wat je er tegen kunt doen.

Spring snel naar:

Kind met donker haar en een grijze trui ligt met zijn hoofd op zijn handen op een tafel

Hoe ontstaat buikpijn bij kinderen?

Als je kind buikpijn heeft, kan dat komen doordat je kind bijvoorbeeld iets gegeten heeft waar de darmen op reageren. Ook een allergie, verstopping of ontsteking kan de oorzaak zijn. Een andere reden voor buikpijn is spanning of stress. Bij ruim de helft van de kinderen blijkt na onderzoek dat er geen duidelijke reden aan te wijzen is voor de buikpijn. In dat geval noemen we de buikpijn een functionele buikpijn.

Oorzaken van buikpijn bij kinderen

Buikpijn bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Buikgriep: je kind is dan ook misselijk, heeft diarree en/of geeft over. Vaak gaat buikgriep binnen een week vanzelf weer over.
  • Verstopping: je kind poept maar een of twee keer per week. De buikpijn hoeft in dit geval niet constant te zijn, het kan tussendoor ook even weg zijn.
  • Blaasontsteking: je kind heeft een branderige pijn bij het plassen, soms zit er ook bloed in de plas. Blaasontsteking kan ook pijn in de onderbuik geven.
  • Blindedarmontsteking: je kind heeft last van pijn rechtsonder in de buik. De pijn wordt binnen een à twee dagen erger. Je kind voelt zich ziek en misselijk. Neem contact op met de huisarts(enpost) als je kind deze klachten heeft. Een blindedarmontsteking komt met name bij tieners voor.
  • Maagklachten: je kind heeft boven in de buik last van pijn. Maagklachten ontstaan meestal door voeding. Bijvoorbeeld door te vet, te veel of te sterk gekruid eten, maar ook door frisdrank, koffie, roken of bepaalde medicijnen.
  • Spanning: je kind kan buikpijn krijgen wanneer het op school, thuis of ergens anders spanning ervaart. Soms kunnen kinderen ook buikpijn krijgen als hun ouder(s) angstig, gespannen of somber zijn.
  • Long- of oorontsteking: dit kan soms buikpijn geven bij kinderen tussen de drie en vijf jaar.
  • Menstruatie: meisjes die (voor het eerst) ongesteld worden kunnen buikpijn ervaren.
  • Voedsel: als je kind steeds klachten heeft na het eten van bepaald voedsel zoals gluten, melk, ei of pinda dan is je kind hier wellicht overgevoelig voor.

Tips en adviezen als je kind buikpijn heeft

Het is voor ieder kind belangrijk dat het genoeg drinkt, gezond eet (genoeg fruit en groente) en genoeg beweegt. Dit algemene advies kan ook helpen als je kind buikpijn heeft. Daarnaast kun je je kind altijd paracetamol geven tegen de buikpijn. Dat verhelpt de oorzaak niet, maar kan de klachten wel verminderen.

Andere tips, adviezen en eventuele medicijnen voor een kind met buikpijn hangen af van de oorzaak van de buikpijn. Hieronder zetten we voor een aantal veelvoorkomende oorzaken van buikpijn wat adviezen op een rij.

Buikgriep
Je kind herstelt meestal vanzelf binnen een week, medicijnen zijn niet nodig. Zorg dat je kind genoeg drinkt. Heeft je kind ook buikkrampen? Geef het dan kleine porties te eten. Een paar dagen wat minder of niet eten kan best, maar genoeg drinken is heel belangrijk om uitdroging te voorkomen. Als je kind kans loopt op uitdroging, kun je hem of haar eventueel ORS-junior geven. Bel uw huisarts bij niet of weinig plassen, heel veel dorst, sufheid of flauwvallen.

Verstopping
Zorg dat je kind genoeg vezels binnenkrijgt (bijvoorbeeld door het volkorenproducten te geven) en dat het genoeg drinkt. Ook is minimaal een uur per dag intensief bewegen belangrijk. Bijvoorbeeld rennen, buitenspelen, fietsen of voetballen. Dat brengt de darmen op gang. Als verstopping lang duurt, kan de huisarts bepaalde medicijnen voorschrijven die de ontlasting dunner maken.

Blaasontsteking
Lever bij een vermoeden op blaasontsteking wat van de urine van je kind in bij de huisartsenpraktijk. Je kunt hiervoor een schoon potje bij de huisarts ophalen. Zorg er bij een blaasontsteking voor dat je kind genoeg drinkt. Als je kind een blaasontsteking heeft, krijgt het antibiotica voorgeschreven.

Blindedarmontsteking
Bel direct de huisarts(enpost) als je denkt dat je kind een blindedarmontsteking heeft.

Maagklachten
Bespreek met je kind waar de klachten vandaan kunnen komen. Als je merkt dat je kind niet goed tegen zuur drinken, gekruid eten of chocolade kan, spreek dan af met je kind dat het dat niet meer krijgt. Medicijnen zijn vaak niet nodig voor jongere kinderen; het bijhouden van een voedseldagboek kan hierbij inzicht geven.

Voedsel
Als je merkt dat je kind vaak buikpijn krijgt na het eten van bepaald voedsel, kun je een dagboek bijhouden. Glutenallergie kan worden getest bij de huisarts, maar komt weinig voor. Er bestaan geen medicijnen tegen een voedselallergie, maar er is vaak wel vervangend voedsel. Bijvoorbeeld glutenvrije koekjes als je kind een glutenallergie heeft.

Is er geen verklaring voor de buikpijn van je kind? 
Dan heeft je kind last van functionele buikpijn. Die ontstaat vaak door spanning die je kind op school, thuis of ergens anders ervaart. Bespreek met je kind wat hem of haar bezighoudt en leg uit dat spanningen tot buikpijn kunnen leiden. Vaak helpt praten al enorm om de klachten te verlichten. Soms is het nodig om een probleem op te lossen, bijvoorbeeld samen praten met een leerkracht.

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Neem meteen contact op met de huisarts(enpost) als je kind buikpijn heeft en:

  • Blijft huilen;
  • suf of verward is;
  • al 24 uur niet meer heeft geplast;
  • pijn heeft rechtsonder in de buik. Dit kun je testen door op die plek te drukken.

Maak een afspraak met je huisarts als:

  • De buikpijn van je kind niet weggaat of steeds erger wordt;
  • je kind buikpijn heeft en steeds meer gewicht verliest;
  • je kind buikpijn heeft en steeds moet overgeven ;
  • je kind diarree  én al drie dagen koorts  heeft;
  • je kind diarree heeft en moet overgeven, veel dorst heeft maar weinig drinkt;
  • je kind al drie dagen lang veel waterdunne diarree heeft (zo’n zes keer per dag);
  • de diarree van je kind na één week nog niet minder is geworden;
  • er slijm of bloed bij de ontlasting van je kind zit;
  • je kind al langer dan vijf dagen geen ontlasting heeft gehad.

Is je kind jonger dan twee jaar, bel dan direct de huisarts(enpost) als:

  • Je kind bleek en stil wordt en snel ademhaalt;
  • één dag vaker dan zes keer waterdunne diarree heeft;
  • één dag koorts  én diarree tegelijkertijd heeft;
  • als je kind geen drinken binnenhoudt doordat het steeds overgeeft ;
  • als je kind acht tot twaalf uur niet heeft geplast.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.