Heb ik hooikoorts? De symptomen en wat te doen

Hatsjoe! Ben je lekker aan het snotteren, heb je last van traanogen en hoest je de hele dag door? Dan heb je misschien wel last van hooikoorts. De een heeft er meer last van dan de ander. Hieronder lees je wat deze allergie precies inhoudt en wat de symptomen van  hooikoorts zijn.

Spring snel naar:

Heb ik hooikoorts

Wat is hooikoorts? 

Hooikoorts is een allergie voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Vandaar dat mensen het soms hebben over een ‘pollen-alarm’.

Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel. Maar heb je hooikoorts? Dan reageert je lichaam erg heftig zodra je slijmvliezen via je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp in aanraking komen met het stuifmeel. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor je slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren dan normaal.

De symptomen van hooikoorts

  1. Je hebt een jeukende neus, waardoor je veel niest. Je kan ook last hebben van een verstopte neus of een loopneus.
  2. Je ogen jeuken, tranen of voelen branderig aan.
  3. Je keel is droog en branderig, waarbij je moet hoesten. Soms veroorzaakt hooikoorts ook een kriebelhoest.
  4. Je hebt een vol gevoel in je hoofd.
  5. Je voelt je koortsig en moe.

Heb je één of meerdere van deze klachten? Dan kan je hooikoorts hebben – maar dat hoeft niet! Je kan ook allergisch zijn voor andere dingen, zoals katten of huisstofmijt. Dit kun je laten testen bij je huisarts.

Wanneer krijg je hooikoortsklachten? 

De klachten beginnen vaak wanneer gras, planten en bomen gaan bloeien. Zo rond het voorjaar en in de zomer. Het stuifmeel komt terecht in de lucht en verspreidt zich. Zo kan je allergisch zijn voor:

  • Boomstuifmeel. Als je allergisch bent voor boomstuifmeel, dan heb je vaak vroeg in het jaar al last, in februari en maart;
  • Grasstuifmeel. Ben je allergisch voor grasstuifmeel, dan krijg je later, in mei en juni, last van klachten.

Met geluk heb je slechts af en toe een dagje last hebt van je hooikoorts. En in het ergste geval loop je de hele lente rond met een snotneus en brandende ogen. De grote boosdoeners zijn zonnige en winderige dagen.

Wat kan je tegen hooikoortsklachten doen? 

  1. Medicijnen. Er bestaan medicijnen die je in overleg met je huisarts krijgt. Echt volledig genezen van hooikoorts kun je helaas niet, maar je klachten kunnen in de loop der jaren wel wat afnemen.
  2. Hooikoortssymptomen verkleinen. Hieronder vind je een aantal tips die het leven met hooikoorts een stukje makkelijker maken.

8 tips om de kans op hooikoorts te verkleinen

  1. Houd pollen buiten de deur. Niets is fijner dan je ramen opengooien wanneer het lekker weer is. Helaas zit de frisse lucht vol met stuifmeel van grassen, planten en bomen. Laat je ramen dus zo veel mogelijk dicht tijdens het hooikoortsseizoen, zeker op zonnige of winderige dagen.
  2. Zet altijd je zonnebril op. Of de zon schijnt of niet: zet altijd een zonnebril op als je buiten bent. Zo zijn je ogen goed afgeschermd en komen ze minder in contact met het stuifmeel dat in de lucht zit.
  3. Spring onder de douche voor het slapen. Gedurende de dag kleven er ontzettend veel pollen aan je. Ze zitten aan je kleding, op je huid en in je haar. Neem dus een douche voor je gaat slapen! Zo was je alle pollen van je huid en je haren en kun je schoon in bed gaan liggen. Verschoon ook vaker dan normaal je beddengoed, zodat de kans op hooikoortssymptomen tijdens het slapen verminderen.
  4. Vergeet je huisdieren niet. Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar een schoon huis betekent óók schone huisdieren. Je hond of kat loopt bijvoorbeeld langs planten of bomen, waardoor het stuifmeel in hun vacht blijft hangen. Als ze vervolgens door je huis lopen, op de bank zitten of in je bed liggen, laten ze overal pollen achter. Houd je huisdieren dus ook goed schoon.
  5. Laat je was niet buiten drogen. Is het lekker zonnig en staat er een goed windje? Dat klinkt als perfect weer om je wasgoed buiten te laten drogen. Toch is het beter om dit niet te doen: het stuifmeel dat in de lucht zit, komt zo direct op je schone wasgoed.
  6. Check het pollen-alarm! Check voordat je iets gaat doen of er veel pollen in de lucht zitten. Dit kan gemakkelijk via de website of app van pollennieuws.nl. Zit er veel stuifmeel in de lucht? Dan is het slim om je picknick in het park te verplaatsen naar de stad of je wandeling toch maar te cancelen. Is niet altijd even leuk, maar scheelt je een hoop gesnotter.
  7. Toch lekker wandelen? Doe dat als het net geregend heeft! Na een regenbui is de lucht een stuk schoner en zitten er dus minder pollen in de lucht.
  8. Op vakantie? Ga naar de zee of de bergen! Het is wetenschappelijk bewezen dat er in het binnenland meer stuifmeel in de lucht zit. Wil je lekker op vakantie en heb je erg last van hooikoorts? Zoek dan een bestemming aan zee of in de bergen. Zo kun je ook lekker genieten van je welverdiende rust, zonder telkens onderbroken te worden door een kriebelende neus of traanogen.

Nog steeds (te) veel last van hooikoorts? 

Helpen bovenstaande tips niet of nauwelijks? Dan kun je altijd langs de drogist om locale antihistaminica te kopen in de vorm van oogdruppels of neusspray. Als dat niet helpt, kun je allergietabletten met ceterizine of loratidine kopen. Kom je er zelf niet uit? Maak dan een afspraak met de dokter voor passende medicijnen.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.

Bekijk ook deze video over hooikoorts