Heb ik hooikoorts?

Hatsjoe! Ben je lekker aan het snotteren, heb je last van traanogen en zit je de hele dag door te hoesten? Dan heb je misschien wel last van hooikoorts. De een heeft er meer last van dan de ander. Hieronder lees je de symptomen die bij hooikoorts horen en wat de allergie precies inhoudt.

Man niest in zijn elleboog

 

De symptomen van hooikoorts:

  1. Je hebt een jeukende neus, waardoor je veel niest. Je kan ook last hebben van een verstopte neus of een loopneus.
  2. Je ogen kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen.
  3. Je keel kan droog en branderig zijn, waarbij je moet hoesten. Soms veroorzaakt hooikoorts ook een kriebelhoest.
  4. Je kan een vol gevoel in je hoofd hebben.
  5. Je kan je koortsig en moe voelen.

Heb je een of meerdere van deze klachten? Dan kan je hooikoorts hebben – maar dat hoeft niet! Je kan ook allergisch zijn voor andere dingen, zoals katten of huisstofmijt. Dit kun je laten testen bij je huisarts.

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts is een allergie voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Vandaar dat mensen het soms hebben over een ‘pollenalarm’. Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel. Maar heb je hooikoorts? Dan reageert je lichaam erg heftig zodra je slijmvliezen via je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp in aanraking komen met het stuifmeel. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor je slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren dan normaal.

Wanneer krijg je hooikoortsklachten?

 De klachten beginnen vaak wanneer gras, planten en bomen gaan bloeien. Het stuifmeel komt terecht in de lucht en verspreidt zich. Ben je allergisch voor boomstuifmeel? Dan krijg je vaak vroeg in het jaar al last, in februari en maart. Ben je allergisch voor grasstuifmeel? Dan krijg je later last van klachten, namelijk in mei en juni. Als je geluk hebt kan het ook zijn dat je af en toe een dagje last hebt van je hooikoorts en in het ergste geval heb je de hele lente last van een snotneus en brandende ogen. De grote boosdoeners zijn zonnige en winderige dagen.

Wat kan je doen tegen je hooikoortsklachten?

Er zijn een aantal makkelijke tips die je leven met hooikoorts een stukje makkelijker maken. Daarnaast bestaan er ook medicijnen, die je in overleg met je huisarts kunt krijgen. Echt volledig genezen van hooikoorts kun je helaas niet, maar je klachten kunnen in de loop der jaren wel wat afnemen.
 

Bekijk ook deze video over hooikoorts