Tips voor een droge huid

Heb jij last van een droge huid? In de zomer tijdens het zonnen en zwemmen? Of juist in de winter wanneer de kachel lekker staat te loeien? Er zijn enkele dingen die je kan doen om je huid minder droog kan maken. Je leest het hier.

creme wordt op hand gesmeerd

1. Zuinig met zeep

Probeer jezelf zo min mogelijk te wassen met zeep onder de douche. Door zeep droogt je huid nog meer uit. Nare geurtjes spoel je vaak ook gewoon van je lichaam af met warm water. Geen zorgen dus.

2. Minder vaak douchen

Naast zeep doet ook water je huid flink uitdrogen. Probeer daarom wat minder vaak of minder lang te douchen. Een warm bad is lekker, maar laat je huid flink uitdrogen.

3. Smeren, smeren, smeren

De beste behandeling bij een droge huid is jezelf insmeren met een zalf of vette crème. Een verzachtende en beschermende zalf is heel fijn voor je huid, bijvoorbeeld cetomacrogolzalf. Smeer vooral je schenen, dijen en bovenarmen goed in. Op die plekken is je huid vaak het droogst. Een droge huid is kwetsbaar, waardoor je sneller eczeem krijgt. Dat wil je natuurlijk voorkomen; lekker blijven smeren dus. 

Waarom heb jij wel een droge huid en je buurvrouw niet?

Het is niet altijd duidelijk waarom de één wel een droge huid heeft, en de ander niet. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld van nature een droge huid, dit komt vaker voor bij mensen met een donkere huid. Je hebt een droge huid als je huid te weinig talg (vet) produceert, waardoor je huid uitdroogt.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Een droge huid is gevoelig, schilfert en jeukt vaak. Wanneer je huid roder en onrustiger wordt, is het slim om even contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan dan kijken of je last hebt van (constitutioneel) eczeem.