Wat te doen bij een ingegroeide teennagel?

Je voeten hebben veel te verduren op een dag. Reden om ze goed te verzorgen. Een ingegroeide teennagel is pijnlijk en belangrijk om aan te pakken. Niets doen is namelijk niet slim. Als je een ingegroeide teennagel te lang laat zitten is het laatste redmiddel een operatie. Dat wil je liever voorkomen natuurlijk. Lees hier wat je kunt doen bij een ingegroeide teennagel.

blote voeten op een balkon

Tips bij een ingegroeide teennagel

 1. Draag passende schoenen
  Als je schoenen draagt die te strak zitten en knellen, dan ontstaat er grote druk op je tenen. Zorg dat je ruime (maar niet té ruime) schoenen draagt, zodat er voldoende ruimte is voor je teennagels om te groeien.
   
 2. Knip je teennagels recht af
  Als je je teennagels knipt, let er dan op dat je ze niet rond afknipt, maar recht. Zo voorkom je dat je nagels verder naar de zijkant in het omliggende nagelbed toegroeien.
   
 3. Geef je tenen rust
  Probeer niet te veel aan je teennagels te zitten of te peuteren. Dit kan de ontsteking verergeren.
   
 4. Zorg dat je nagel de goede kant op groeit
  Als je ziet dat je nagel de verkeerde kant op gaat (naar de zijkant in plaats van naar voren) dan kan je proberen de nagel alsnog de goede kant op de laten groeien. Hoe? Een podotherapeut kan een watje, een rubber gootje of een beugeltje onder de nagel aanbrengen, zodat je nagelpunt over het nagelbed heen groeit (in plaats van erin).

Wanneer naar de huisarts?

Als de teennagel steeds verder naar de zijkant in je huid groeit, kan het flink gaan ontsteken en pijn doen. Het is slim om dan contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan bijvoorbeeld het ‘wilde vlees’ dat ontstaat door je ingegroeide nagel, aanstippen met zilvernitraat. Ook kan je huisarts kiezen voor een kleine operatie aan je teen waarbij een deel van je teennagel wordt weggehaald of je teennagel in geheel met de omliggende huid wordt weggesneden.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.