Help, een insectenbeet! Wat te doen?

Lekkere zomerdagen staan gelijk aan veel buiten zijn. En buiten zijn betekent gezoem om je  heen van insecten. Je bent zo gestoken. Wat nu? Hier lees je wat je moet doen bij verschillende soorten insectenbeten én hoe je veilig een angel verwijdert.

Wesp op een groen blad

Wie of wat heeft mij gebeten?

Een mug, vlo of mier

De steek voel je meestal nietJe merkt pas later dat je gestoken bent. Hoe je dat merkt? Je krijgt een bultje op je huid en het vervelendste is: je krijgt jeuk. Bij de drogist of apotheek koop je een anti jeukmiddel zoals menthol, strooipoeder of een crème.

Een bij, steekvlieg of wesp

Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is echt naar. Je voelt direct de pijn in je lichaam. Belangrijk is om niet in paniek te raken en, als je gestoken bent door een bij, gelijk te kijken of de angel nog in je huid zit. Zo ja, haal ‘m eruit! Hoe? Hieronder lees precies hoe je dat kan doen. Van een bijensteek krijg je een flinke zwelling, maar van een steekvlieg of wesp kan je ook een flinke bult krijgen. Om de zwelling en pijn te verminderen helpt het om een koude, natte doek op de plek te leggen. Dit kan je makkelijk doen door bijvoorbeeld een zakdoekje nat te maken met water, of een theedoek onder te kraan te houden. Als dit prettig voelt, kan je de doek vaker nat maken zodat die lekker koud blijft.

Een daas

Een daas wordt vaak verward met een horzel; het grootste verschil is dat een daas bijt en geen gif spuit in de huid. Een horzel kan in tegenstelling tot een daas juist niet bijten. De beet van de daas doet veel pijn en kan zorgen voor een bult die flink gaat jeuken. Om de jeuk dragelijker te maken kun je zo vaak als je wilt een anti jeukmiddel smeren; zo voel je er niets meer van!

Een teek

Een tekenbeet is waarschijnlijk wel het makkelijkst te herkennen van alle insectenbeten. Waarom? Je ziet het beestje nog zitten op de huid! Een teek bijt en blijft dan zitten om zich vol te zuigen met bloed. Zodra het beestje zich heeft volgezogen, laat het pas los. Belangrijk is om een teek zo snel mogelijk te verwijderen en niet te wachten tot het beestje vanzelf loslaat. Controleer jezelf, en je kinderen, daarom altijd goed nadat je in de natuur bent geweest. Lees hier hoe je het best op tekenen kan controleren en welke manieren er zijn om je te wapenen tegen een tekenbeet. Heb je een teek ontdekt? Dan lees je hier hoe je de teek het beste kan verwijderen en tips voor de nazorg. 

Zo verwijder je de angel van een bij

De angel van een bij verwijder je het makkelijkst en snelst met je nagels. Lukt dit niet, dan kan je ook altijd een pincet erbij pakken. Soms hangt er nog een klein ‘gifzakje’ aan de angel. Pas dan op dat je het gifzakje niet uitknijpt, want dan kan er eventueel nog meer gif naar binnen spuiten. Dat zorgt voor meer pijn en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Is de angel eruit? Maak de wond goed schoon met joodpovidon of alcohol (70%) en leg er volgens een koude, natte doek op tegen de zwelling en/of pijn.