Wat te doen tegen kapotte mondhoeken?

Bij een kapotte mondhoek ontstaat er een kleine scheur of kloof in je mondhoek. Het is pijnlijk, jeukt en het staat niet zo charmant in je gezicht. Hier wil je zo snel mogelijk van af! Benieuwd wat je doet tegen een kapotte mondhoek? Lees dan verder.

Vrouw glimlacht

Oorzaak van een kapotte mondhoek

Het is niet altijd duidelijk hoe een kapotte mondhoek ontstaat. Vaak komt het door:

 • Droge lippen: hierdoor ontstaan scheurtjes in de mondhoeken.
 • Het vochtig houden van de mondhoeken. Door hier veel langs te likken, kunnen scheurtjes ontstaan.
 • Plooivorming in de mondhoek, bijvoorbeeld bij het dragen van een kunstgebit of bij verminderde veerkracht van de huid.
 • Er kan sprake zijn van een schimmelinfectie, gepaard met een bacteriële infectie. Deze ontstaat vaak pas later.
 • Aanleg voor huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis.

Een kapotte mondhoek kan vaak terugkomen. Heb je er regelmatig last van? Deze tips helpen!

Tips bij kapotte mondhoeken

 1. Stop met overmatig likken
  Grote kans dat jij als gewoonte vaak langs je lippen of mondhoeken likt. Veel mensen doen dit, maar je kunt het beter afleren. In het speeksel komen verteringsenzymen voor die de huid kunnen beschadigen wanneer je de mondhoek vochtig houdt. Zo ontstaat dus een inscheuring. Pijnlijk!
   
 2. Kwijlen
  Bij jonge kinderen speelt kwijlen (speekselovervloed) vaak een rol bij het ontstaan van scheuren in de mondhoek. Probeer je kind daarom kwijlen en duimen af te leren.
   
 3. Passend kunstgebit
  Let op of je kunstgebit goed past en het geen plooien bij de mondhoeken veroorzaakt.
   
 4. Zinkolie
  Een kapotte mondhoek kan worden behandeld met zinkolie (zinkoxide). Dit zorgt voor het indrogen van de wond en het tegengaan van de infectie. Zinkolie laat een witte kleur achter op de mondhoek.

Wanneer naar de huisarts?

Een kapotte mondhoek is niet gevaarlijk, maar wel vervelend en geneest vaak vanzelf. Wordt de mondhoek erg pijnlijk of ontstaan er korsten , neem dan contact op met de huisarts. Deze kan je een antischimmelcrème voorschrijven, in combinatie met een lokaal desinfecterend middel. Deze behandeling duurt minimaal twee weken, soms wat langer. Heb je een bacteriële infectie, dan krijg je een crème met antibioticum voorgeschreven.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.