6 tips tegen een slechte adem

Een slechte adem: niet fijn voor jezelf, maar ook niet voor de medemens. Expres niet te dicht bij mensen in de buurt komen of (subtiel) je hand voor je mond houden is niet de oplossing. De hele dag op een kauwgom kauwen ook niet. Lees daarom hier wat je tegen een slechte adem kan doen.

Vrouw met krullend haar heeft vork in haar mond.

Tip 1: Houd je mond goed schoon

Dat klinkt logisch, maar zorg er echt voor dat je gebit dagelijks poetst. Het liefst twee keer per dag. Gebruik tandenstokers of flosdraad voor de plekjes tussen je tanden waar je minder goed bij kan

Tip 2: Ga naar de tandarts

Laat je gebit ieder jaar of half jaar controleren door de tandarts. De tandarts bestaat niet voor niets; maak er dus ook gebruik van.

Tip 3: Check je tong

Meestal komt een slechte adem door bacteriën op je tong. Zorg dus dat je niet alleen schone tanden hebt, maar ook een frisse tong! Je kan aanslag op je tong het best verwijderen met een tongschraper of een zachte tandenborstel.

Tip 4: Drink en eet regelmatig

Als je lang niet eet, maken de bacteriën in je mond meer gassen aan die nare geurtjes kunnen veroorzaken. Als je wat eet of drinkt, verandert de zuurgraad in je mond en is de aanmaak van gassen lager. Ook schuur je de bacteriën als het ware weg uit je mond. Eet en drink daarom regelmatig: drie maaltijden per dag en maximaal vier kleine tussendoortjes zoals wat fruit of snoeptomaatjes.

Tip 5: Stop met roken

Een slechte adem kan ook komen door roken. Dus als je rookt: stop er gewoon lekker mee. Meer hoeven we niet te schrijven.

Tip 6: Minder alcohol

Alcohol kan ook de boosdoener zijn van nare geurtjes uit je mond. Probeer, als je last hebt van een slechte adem, eens wat minder te drinken. Kan je voor jezelf beslissen of dat de oorzaak is van je slechte adem.

Goed om te weten: er zijn veel middeltjes tegen een slechte adem te koop bij de drogist, zoals mondspoeling of mondspray. Er is echter geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat ze echt goed helpen tegen een slechte adem. Een mondspoeling kan trouwens ook je tanden of tong verkleuren. Meestal trekt die verkleuring weer weg, maar dat gebeurt niet altijd. Laat die middeltjes dus voor de zekerheid maar lekker staan.