Wat moet je doen bij een verstuikte enkel?

Een verstuikte enkel: au! Je ziet net dat afstapje niet aankomen of je botst tijdens het sporten tegen iemand anders aan. Gevolg: je voet klapt plotseling naar binnen met als resultaat een verstuikte enkel. We leggen je precies uit wat een verstuikte enkel is en hoe je het verhelpt.

Spring snel naar:

Been in verband

Wat is een verstuikte enkel?

Aan de buitenkant van je voet loopt de enkelband. Als deze enkelband door een misstap uitrekt of inscheurt, ontstaan er kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes. Hierdoor ontstaat er een zwelling aan de zijkant van je voet, soms met een rode of blauwe bloeduitstorting. Deze pijn en zwelling zijn tekens dat je een verstuikte enkel hebt.

De klachten bij een verstuikte enkel

  • Pijn in de enkel tijdens het lopen;
  • de enkel is dik of gezwollen;
  • er is een rode of blauwe bloeduitstorting.

Wat te doen bij een verstuikte enkel? 

  1. Leg je enkel omhoog. Als je je enkel verstuikt, is het slim om je enkel zo snel mogelijk omhoog te leggen. Doe dit door het bijvoorbeeld op een stoel te leggen met een kussen onder je voet voor extra verhoging. Als je je enkel omhoog legt, zorg je ervoor dat je enkel minder gaat opzwellen (en je ook minder pijn krijgt, ook prettig).
  2. Koelen, koelen, koelen. Probeer je enkel zo snel mogelijk te koelen. Dit kan je doen met ijsblokjes in een plastic zak, of met een ‘ice-pack’. Zorg trouwens dat je het ijs in een theedoek wikkelt voordat je het op je huid legt, anders heb je kans dat je huid bevriest.
  3. Blijf (voorzichtig) lopen. Probeer snel of het je weer lukt om te lopen met je verstuikte enkel. Hoe eerder je namelijk weer loopt, hoe sneller je enkel herstelt. Doet het echt heel veel pijn om te lopen? Dan kan je het beter even laten en het de volgende dag weer opnieuw proberen.
  4. Beweeg je enkel. Beweeg je voet zoveel mogelijk, ook als lopen niet lukt. Tijdens het zitten of liggen kan je je voet bijvoorbeeld ook gewoon van links naar rechts bewegen. Zo voorkom je dat je enkelgewricht stijf wordt. Fietsen is ook een goede manier om je enkel voorzichtig te bewegen.
  5. Neem pijnstillers. Als je veel pijn hebt, kan je prima paracetamol nemen. Als de pijn steeds terugkomt, is het slim om de pijnstillers in een vast tijdschema in te nemen. Je mag maximaal vier keer per dag duizend mg paracetamol slikken in een periode van twee weken. Als paracetamol niet helpt, kun je ook Ibuprofen of Diclofenac gebruiken.
  6. Begin rustig met sporten. Bouw het sporten, nadat je je enkel hebt verstuikt, weer rustig op. Ga niet gelijk een marathon rennen, maar begin gemakkelijk met een klein rondje joggen. Doe je aan een veldsport als hockey, voetbal of tennis? Let dan extra op, omdat de kans op zwikken extra groot is. Wanneer je je enkelband echt flink gescheurd hebt, kun je beter pas na zes weken weer beginnen met sporten. Heb je een brace nodig voor het sporten? Dan is het verstandig om eerst de fysiotherapeut te raadplegen.

Het verschil tussen een verstuikte en verzwikte enkel

Is je enkel een beetje gezwollen, maar is de pijn na een paar dagen weer weg? Dan heb je waarschijnlijk een verzwikte enkel. Dan is de schade beperkt. Als de pijn erger is en het lopen moeizaam gaat, heb je mogelijk je enkel verstuikt. Dan is de enkelband verrekt of beschadigd.

Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts?

Kan je direct na het verstuiken van je enkel onmogelijk vier stappen lopen zonder hulp? Of heb je flinke drukpijn aan de zijkant van je enkel? Bel dan gelijk je huisarts, dan kan het zijn dat je iets gebroken hebt. Wordt de pijn of zwelling na vier dagen nog niet minder? Ook dan is het slim om even contact op te nemen met je huisarts.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.