Krijg jij wel genoeg vitamine D binnen?

Je hebt van die dagen dat je nauwelijks buiten komt. Het is jammer dat je niet kan genieten van het zonnetje, maar het is ook niet bevorderlijk voor je gezondheid. Wanneer je weinig buiten komt, kan het zijn dat je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt. Kom je voor je gevoel wel genoeg buiten? Dan kun je alsnog vitamine D tekort hebben. Hoe krijg je genoeg vitamine D binnen en waarom is dat zo belangrijk? Je leest het hier.

Vrouw met zonnebril staat in de zon met een blauwe lucht op de achtergrond

Zo krijg jij je portie vitamine D binnen:

  1. Zonlicht 
    Je huid maakt vitamine D aan wanneer er zonlicht op schijnt. Vooral de eerste zonnestralen in de lente zorgen voor veel aanmaak van vitamine D. Probeer per dag 30 minuten in aanraking te komen met zonlicht. Hoe bruiner je huid wordt, hoe minder vitamine D je aanmaakt; iemand met een donkerdere huid maakt daarom ook minder vitamine D aan dan iemand met een lichtere huid. Heb je een donkere huid? Dan kan het zijn dat je in ons koude kikkerlandje aan te weinig vitamine D komt, vooral in de winter. Draag je vaak bedekkende kleding wanneer je buiten komt? Dan heb je ook een grote kans om een vitamine D tekort te krijgen. Je huid maakt namelijk alleen vitamine D aan als het zonlicht op onbedekte huid komt. Te veel make-up kan hierdoor ook zorgen dat je huid te weinig vitamine D aanmaakt.
  2. Voeding
    Een lekkere verse zalm of makreel bij het avondeten zorgt ook voor de nodige vitamine D. Elke ochtend of avond een lepel visolie in de winter is dan ook een gouden tip om een vitamine D tekort tegen te gaan. In rundvlees, kaas en eieren zit ook een klein beetje vitamine D. Alle beetjes helpen zullen we maar zeggen.
    Je kan in de supermarkt ook letten op producten waar extra vitamine D aan toe is gevoegd, zoals margarines en halvarines. Dit staat uiteraard altijd op de verpakking, dus even goed kijken. Zo is er bijvoorbeeld ook vitamine D toegevoegd aan de flesvoeding voor baby’s.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is heel goed voor de opbouw, groei en sterkte van je botten en je gebit. Dat zit zo: je botten zijn opgebouwd uit calcium en fosfaat. Het stofje vitamine D zorgt ervoor dat het calcium en fosfaat via je darmen goed worden opgenomen in het bloed. En vitamine D zorgt er ook voor dat deze stoffen vanuit je bloed weer in je botten terecht komen.

Extreem gezien zou je bij te weinig vitamine D dus makkelijk je botten kunnen breken en bijvoorbeeld steeds moeilijker uit bed kunnen komen omdat je lichaam zwakker wordt. Bij kinderen kan een ernstig tekort aan vitamine D gevolgen hebben voor hun groei. Daarnaast is vitamine D ook goed voor het soepel houden van je spieren en het versterken van je afweersysteem.