Zo voorkom je voetschimmel!

Jeuk aan je voeten? Voor je het weet heb je last van voetschimmel. En dat is heel besmettelijk. Lees hier alle ins & outs over voetschimmel.

Blote voeten op een stenen grond

Heb ik last van voetschimmel?

De meest bekende vorm van voetschimmel wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Er ontstaan dan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen je tenen; dat jeukt soms ook. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën gaan groeien, waardoor je voeten ook onaangenaam kunnen ruiken.

Naast zwemmerseczeem zijn er ook andere vormen van voetschimmel. Zo kan je ook last krijgen van schimmel aan je voetzool of aan de rand van je voet. Daarbij kunnen rode schilferende plekken ontstaan, soms met blaasjes en puistjes. Ook hier kunnen kloven ontstaan en kan het eelt dikker worden.

Wanneer heb je een grote kans op voetschimmel?

Meestal beschermt je huid je tegen schimmelinfecties. Gelukkig! Toch zijn er een aantal momenten wanneer die bescherming minder goed werkt. Dan wordt het makkelijker voor schimmels om de huid binnendringen. Let dus goed op wanneer:

  • Je huid geïrriteerd of beschadigd is;
  • je huid verweekt is door de vocht en warmte;
  • je te veel zeep gebruikt; zo verdwijnen de beschermende vetzuren op je huid. 

Tips om voetschimmel te voorkomen...

Of de groei van schimmels tegen te gaan!

Tip 1: Was je voeten zonder zeep

Probeer je voeten zo min mogelijk te wassen met zeep. Wanneer je doucht komt er via je lichaam al voldoende zeep langs je voeten. Let erop dat je je voeten goed afspoelt zodat er zo min mogelijk zeepresten achterblijven.

Tip 2: Maak je voeten goed droog

Naast minder zeep gebruiken, is het ook slim om je voeten goed droog te maken als ze nat zijn geweest. Vergeet vooral de ruimtes tussen je tenen niet.

Tip 3: Gebruik talkpoeder

Voetschimmel groeit vooral in de warme en vochtige huid tussen je tenen. Wrijf daarom wat talkpoeder tussen je tenen, om zo de vochtigheid tegen te gaan.

Tip 4: Zorg voor goede ventilatie

Zorg dat je voeten goed kunnen ademen. Draag daarom altijd katoenen sokken en goed ventilerende schoenen die niet te strak zitten. In de warmere maanden is het goed om sandalen te dragen, zodat je voeten goed kunnen luchten. Strakke schoenen, schoenen van plastic of schoenen van rubber? Dat zijn echte no go’s.

Tip 5: Vergeet je slippers niet!

Tot slot misschien wel de belangrijkste tip: draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Denk daarbij aan het zwembad, maar ook de doucheruimte in je sportschool of de sauna. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Wat moet je doen bij voetschimmel?

De meeste voetschimmels zijn oppervlakkig en kunnen geen kwaad. Bij de apotheek of drogist kan je voor de meeste schimmels een antischimmelcrème, -zalf of -poeder kopen. Er bestaan ook antischimmelpillen, als je liever niet met middeltjes wilt smeren.

Werkt het middel dat je gebruikt niet goed? Neem dat contact op met je huisarts!