4 tips om wintertenen te voorkomen

Rode jeukende tenen? Dat kunnen weleens wintertenen zijn! Wintertenen, winterhanden of ook wel Perniones, de een heeft er nooit last van en de ander elke jaar opnieuw. Je herkent wintertenen- en handen aan dat ze rood, of soms zelf paars worden, opzwellen, jeuken en vaak doet het pijn. Maar wat doe je eraan?

Twee paar voeten met dikke sokken

Voorkomen is beter dan genezen

Om je direct uit je droom te helpen: als je er gevoelig voor bent, kun je het nooit helemaal voorkomen. Maar je kunt wel stappen ondernemen om de klachten te verminderen en een poging doen om het voortaan tegen te gaan.

Tip 1: Warm houden die tenen en handen!

Zorg dat je handen en voeten warm blijven. Dit klinkt misschien logisch maar het is echt belangrijk. Zo kan je bijvoorbeeld het beste koude ruimtes vermijden. Wil je toch naar buiten de kou in? Trek dan vooral niet je pumps aan, maar kies voor warme schoenen. Die beschermen je tegen de kou en dus tegen wintertenen. Bewegen helpt ook, dan krijg je het vanzelf warm.

Tip 2: Zorg dat je je tenen & handen niet afknelt!

Zorg ervoor dat je isolerende, ademende en niet-knellende kleding draagt. Zo hou je je gehele lichaam warm. Wanneer je last hebt van wintertenen raden we je aan om te zorgen voor droge voeten, geen kunststof sokken en te zorgen dat je droog, niet-knellend en goed ademende schoenen draagt.

Tip 3: Smeren, smeren, smeren

Is het te laat en heb je symptomen zoals pijn en jeuk? Koop dan een grote pot vaseline en begin met smeren. Invetten kan verzachtend werken. Een massage kan ook de pijn verlichten. En krabben? Vooral niet doen. Dan gaat je huid alleen maar meer irriteren.

Tip 4: Vraag het aan de huisarts

En tot slot: houden de klachten aan? Dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen met je klachten. Er zijn geen bewezen medicijnen die helpen tegen wintertenen.

Waarom jij wel wintertenen hebt en je buurvrouw niet?

Sommige mensen zijn er nu eenmaal vatbaar voor anderen niet. Ook komt het in sommige families vaker voor. Ons lichaam is erop ingesteld dat de bloedvaten in de huid groter worden bij warmte en nauwer worden bij kou. Dit zorgt ervoor dat er respectievelijk meer bloed door de vaten kan stromen of indien nauwer, juist de warmte van het lichaam wordt binnengehouden. Dit is een proces dat constant doorgaat en zich automatisch aanpast aan de temperatuur van de omgeving waarin jij je bevindt.

Heb je last van wintertenen of winterhanden? Dan gaan jouw grotere bloedvaten openstaan terwijl de kleinere bloedvaten juist wat traag van begrip zijn. Het gevolg is een stuwing van de bloedstroom. Jouw haarvaten kunnen deze stroom niet helemaal aan waardoor het bloed zich ophoopt. Het gevolg is een beschadiging van de bloedvatwand. En deze beschadiging is de oorzaak van jouw rode, opgezwollen en zere tenen of vingers. Het is niet fijn maar kan geen kwaad en is vaak na twee weken weer over. 

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.