Wratten: de fabels en feiten
De gemene heks met een wrat op haar neus is een spookbeeld van veel kinderen. Wratten worden daardoor vaak als iets ‘engs’ of ‘vies’ gezien. Wij kunnen je verklappen: dat valt allemaal wel mee. Wil je weten welke info over wratten klopt en wat echt een broodjeaapverhaal is? Lees dan snel verder.
1. Je krijgt wratten van zwembaden, openbare ruimten of gymmen op blote voeten
Fabel
Het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat je op deze plekken meer kans hebt op het oplopen van wratten. Hoe wratten precies te voorkomen zijn is niet duidelijk.
2. Peuten of bijten aan een wratje kan zorgen voor verdere verspreiding.
Feit
Als je eenmaal een wrat hebt, is de kans groot dat er nog meer wratten bij komen. Peuteren of bijten vergroot die kans zéker. Dus als je kind op een vinger zuigt waar een wrat op zit of er aan gaat peuteren, kunnen er makkelijk rond die plaats meer wratten ontstaan.
3. Wratten verdwijnen meestal vanzelf.
Feit
Gelukkig verdwijnen de meeste wratten vanzelf, zonder littekens. De helft van alle wratten is binnen een jaar weer weg. Het kan zijn dat bij sommige mensen de wratten wat langer blijven zitten; waarom de een sneller van een wratje af is dan de ander is niet bekend. Geduld is een schone zaak, zullen we maar zeggen.
4. Wratten kunnen gevaarlijk zijn en voor problemen zorgen.
Fabel
Het is natuurlijk niet fijn om een wratje te hebben, maar echt kwaad kan het niet. Alle wratten zijn onschuldig. Wratten komen vaak voor op handen en voeten: omdat ze zo zichtbaar zijn willen mensen er vaak wat aan laten doen.
5. Wratten zijn gemakkelijk te behandelen
Fabel
Wratten zijn juist moeilijk te behandelen. Er bestaan wel behandelingen voor wratten, maar die werken lang niet altijd even goed. Ook geeft de behandeling van een wrat vaak meer klachten dan de wrat zelf. Heb je weinig last van de wratjes? Dan is het advies van huisartsen om gewoon af te wachten.
Wat voor behandelingen zijn er mogelijk?
Zalf
Je kan aan je huisarts om een salicylzuur zalf 40% vragen. Je kan de wrat hier dagelijks mee insmeren in de hoop dat de wrat sneller weggaat. Van de zalf kan je wel huidirritatie krijgen - dan moet je gelijk stoppen met smeren. Om huidirritatie te voorkomen kun je proberen de de huid rondom de wrat af te plakken.
Vloeibare stikstof
Je kan je huisarts ook vragen om je wrat te behandelen met vloeibare stikstof. De huisarts stipt de wrat dan aan met vloeibare stikstof, waardoor die bevriest en afsterft. De kans op een litteken bij deze behandeling is erg klein.