Wat te doen bij hooikoorts? Hier 8 tips!

Heb je last van geïrriteerde ogen, jeuk in je neus en nies jij je een ongeluk? Dan heb je misschien last van hooikoorts! Hooikoorts is een allergie voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. De stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd; vandaar de term pollenseizoen. Genezen van hooikoorts kun je helaas niet, maar er zijn altijd manieren om de symptomen te verminderen. Hieronder vind je acht tips die je leven met hooikoorts een stukje makkelijker gaan maken. 

Was hangt buiten

Tip 1: Houd pollen buiten de deur

Niets is fijner dan je ramen opengooien wanneer het lekker weer is. Helaas zit de frisse lucht vol met stuifmeel van grassen, planten en bomen. Laat je ramen dus zo veel mogelijk dicht tijdens het hooikoortsseizoen, zeker op zonnige of winderige dagen. 

Tip 2: Zet altijd je zonnebril op

Of de zon schijnt of niet: zet altijd een zonnebril op als je buiten bent. Zo zijn je ogen goed afgeschermd en komen ze minder in contact met het stuifmeel dat in de lucht zit.

Tip 3: Spring onder de douche voor het slapen

Gedurende de dag kleven er ontzettend veel pollen aan je. Ze zitten aan je kleding, op je huid en in je haar. Neem dus een douche voor je gaat slapen! Zo was je alle pollen van je huid en je haren en kun je schoon in bed gaan liggen. Verschoon ook vaker dan normaal je beddengoed, zodat de kans op hooikoorts symptomen tijdens het slapen verminderen.

Tip 4: Vergeet je huisdieren niet

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar een schoon huis betekent óók schone huisdieren. Je hond of kat loopt bijvoorbeeld langs planten of bomen, waardoor het stuifmeel in hun vacht blijft hangen. Als ze vervolgens door je huis lopen, op de bank zitten of in je bed liggen, laten ze overal pollen achter. Houd je huisdieren dus ook goed schoon. 

Tip 5: Laat je was niet buiten drogen

Is het lekker zonnig en staat er een goed windje? Dat klinkt als perfect weer om je wasgoed buiten te laten drogen. Toch is het beter om dit niet te doen: het stuifmeel dat in de lucht zit, komt zo direct op je schone wasgoed.

Tip 6: Check het pollenalarm!

Check voordat je iets gaat doen of er veel pollen in de lucht zitten. Dit kan gemakkelijk via  Pollennieuws. Zit er veel stuifmeel in de lucht? Dan is het slim om je picknick in het park te verplaatsen naar de stad of je wandeling toch maar te cancelen. Is niet altijd even leuk, maar scheelt je een hoop gesnotter.

Tip 7: Toch lekker wandelen?

Doe dat als het net geregend heeft! Na een regenbui is de lucht een stuk schoner en zitten er dus minder pollen in de lucht.

Tip 8: Op vakantie? Ga naar de zee of de bergen!

Het is wetenschappelijk bewezen dat er in het binnenland meer stuifmeel in de lucht zit. Wil je lekker op vakantie en heb je erg last van hooikoorts? Zoek dan een bestemming aan zee of in de bergen. Zo kun je ook lekker genieten van je welverdiende rust, zonder telkens onderbroken te worden door een kriebelende neus of traanogen.
 

Bekijk ook deze video over hooikoorts